U proteklih godinu dana, društvena mreža TikTok postala je platforma za eksperimentiranje s čaranjem i vještičarstvom, piše Aleteia.

Poprimivši ime “WitchTok”, s hashtagom #witchtok, čiji sadržaji su pogledani više od 19.8 milijardi puta, ova društvena mreža za mlade prerasla je u prostor za informiranje o suvremenom vještičarstvu. Mnoge snimke na TikToku tako istražuju raznovrsne duhovne prakse i omogućuju sveopću dostupnost “crne magije”.

“Živimo u vrlo intenzivnom, mračnom vremenu. Ljudi žele svrhu i povezanost, ali iznad svega, žele nešto što će im pomoći povezati se s nečim što je veće od njih samih”, rekla je za USA Today publicistkinja koja se bavi promoviranjem čaranja i vještičarstva, Gabriela Herstik.

“Ljudima je potrebno nešto što će im pružiti osjećaj smisla, a to magija čini”, dodaje.

Neki od intervjuiranih korisnika izrazili su žudnju za moći koju magija tvrdi da je donosi.

Katolička Crkva nedvosmislena je u svojim tvrdnjama o nedopuštenosti bavljenjem čaranjem, vračanjem i magijom:

Sva djela magije i čaranja, kojima bi se htjelo podložiti tajne moći i staviti ih u vlastitu službu te steći nadnaravnu moć nad bližnjim – pa bilo i zato da mu se pribavi zdravlje – teška je povreda kreposti bogoštovlja. A ta djela treba još više osuditi kad ih prati namjera da se drugima škodi ili kad se njima traži zahvat zloduha. Za osudu je također nošenje amajlija. Spiritizam često uključuje djela gatanja i magije. Crkva upozorava vjernike da ga se čuvaju. Traženje pomoći od tzv. tradicionalnih lijekova ne opravdava ni zazivanje zlih sila ni iskorištavanje lakovjernosti drugoga. (Katekizam Katoličke Crkve 2117)

Magijom se želi preuzeti kontrola nad onim što je u Stvoriteljevoj domeni, a ne u domeni stvorenja. Ona šteti pojedincu i baca ga u tamu i ništavilo iz kojih je teško izaći.

Vještičarstvo je posebno snažan kanal za ulazak Sotone i drugih demonskih sila u osobni život. Neke osobe koje se njime bave izbaviti je moguće samo putem egzorcizma.

WitchTok se može činiti bezopasnom zabavom uoči i u Hrvatskoj sve popularnije Noći vještica, ali ima svoje mračno naličje koje udaljava od Boga.