Izražavajući dobrodošlicu sportašima koji su stigli u London na službeno otvaranje 30. olimpijskih igara, westminsterski nadbiskup Vincent Nichols zaželio je da Olimpijske igre budu novo i obnovljeno prijateljstvo u kojem valja kovati mir i dublje uzajamno razumijevanje u cijeloj ljudskoj zajednici. Vjerujemo da je svako ljudsko biće u konačnici hodočasnik koji traži istinu, dobrotu i ostvarenja svojih mogućnosti, a kad se to hodočašćenje živi na istinski način, onda ono otvara dijalogu s drugim, ne isključujući nikoga iz zauzimanja za izgradnju bratskoga mira. Stoga Katolička Crkva u Engleskoj želi da svi vjernici, također i nevjernici, u duhu Olimpijskih igara teže postizanju mira i pomirbe. Mi, londonski kršćani, zajedno s uglednicima drugih vjera, izražavamo sportašima iz cijeloga svijeta dobrodošlicu u naš grad na 30. olimpijske igre, zaključio je nadbiskup Nichols.

Katolička Crkva u Velikoj Britaniji uspostavila je poseban Ured koji će koordinirati njenim aktivnostima tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. U blizini Olimpijskog parka smješten je kamp sa stotinama mladih volontera iz mnogih zemalja koji će pomagati u raznim crkvenim aktivnostima i projektima na marginama natjecanja. Aktivnosti Katoličke Crkve uključuju i ekumensku olimpijsku inicijativu “Više od zlata”, osmišljenu nakon Olimpijskih igara u Barceloni godine 1992. U sklopu inicijative više tisuća kršćana raznih denominacija dragovoljno se prijavilo pozdravljati sportaše i turiste u Londonu i pokušavati s njima razgovarati o vjeri.

Poseban interes Katolička Crkva pokazuje za Paraolimpijske igre. Usto, posljednjih je tjedana u Londonu priređena međunarodna konferencija pod geslom “Svatko ima svoje mjesto”. Oko 160 sudionika na njoj se bavilo temama s područja invalidnosti, teologije i sporta.

Ujutro 27. srpnja sve su kršćanske crkve istodobno crkvenim zvonima u Londonu izrazili dobrodošlicu sportašima, turistima i svima koji iz raznih razloga sudjeluju u tome izvanrednom događaju da im pomognu vlastito srce uzdići Bogu, istaknuo je o. Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, u uvodniku informativnoga tjednika Vatikanskoga televizijskog centra Octava dies.
A što očekivati “više od zlata” najprestižnijih medalja, od divljenja poradi nekog prolaznog uspjeha? Divljenje se poradi snage, otmjenosti, čara i vještine atletskog podviga ne smije zaustaviti na štovanju ljepote ljudskog tijela, nego ima shvatiti da je riječ o izvježbanom tijelu vođenom umom i voljom, duhom koji u njemu obitava. Stoga je ispravno Olimpijskim pridružiti i Paraolimpijske igre sportaša s manama. Nisu manje važne, potrebne su da se može shvatiti pozitivno značenje prvih. Također je ispravno povezati Olimpijske igre s mirovnom nadom za međunarodnu zajednicu ljudske obitelji, to jasno potvrđuje drevna tradicija “olimpijskog mira” na koju je papa Benedikt XVI. podsjetio u svojoj čestitki prošle nedjelje nakon molitve Anđeo Gospodnji: molimo da Olimpijske igre u Londonu budu istinsko iskustvo bratstva među narodima Zemlje, zaključio je Lombardi, prenosi Radio Vatikan. (ika/bitno.net)

Foto: www.catholic-ew.org.uk