Prikupljeni novac u paviljonu Svete Stolice na milanskom EXPO-u 2015. godine prema želji pape Franje namijenjen je otvaranju poljodjelskoga centra u Jordanu. Na otvaranju su uz Papina izaslanika sudjelovali i latinski jeruzalemski patrijarh Fouad Twal te apostolski nuncij u Jordanu i Iraku nadbiskup Alberto Ortega Martin.

Govoreći o otvaranju centra, Dotajnik je Papinskog vijeća rekao kako je centar otvoren zahvaljujući novcu prikupljenom tijekom prošlogodišnjega EXPO-a u Milanu. U paviljonu su Svete Stolice skupljani milodari za neki humanitarni projekt. Prikupljeno je 125 tisuća eura. Tada smo Papu pitali što želi s tim novcem, a on je odlučio da ide izbjeglicama Bliskoga istoka. Stoga smo u Jordanu otvorili poljoprivredno dobro za izbjeglice iz Iraka i Sirije – kazao je msgr. Tejado Muñoz.

Na upit kane li poduzeti druge inicijative u korist izbjeglica s Bliskoga istoka, rekao je kako su kao Papinsko vijeće uvijek u pripravnosti te da neprestano djeluju. U našem okruglom stolu sudjeluju mnoge agencije, apostolski nunciji i mjesne crkve, te neki uredi Svete Stolice, pratimo stanje na Bliskom istoku. Za Siriju smo upriličili formacijski seminar za djelatnike koji vode projekte. Osim toga, mislimo na izbjeglice u Grčkoj i Jugoistočnoj Europi. Stanje je zaista složeno, pratimo, pritječemo u pomoć i usklađujemo djelovanje – istaknuo je dotajnik Papinskoga vijeća.

Na upit o humanitarnom djelovanju Crkve u Jordanu, istaknuo je njezino karitativno djelovanje. Vidio sam tijekom boravka u Jordanu goleme napore ne samo mjesne već i opće Crkve. Crkva nije nazočna samo po ovom projektu, ostvarenom u Jordanu po želji Svetog Oca, nego djeluje u svim bliskoistočnim državama, također i u Grčkoj. U Jordanu sam posjetio jedan zdravstveni centar njemačkog Caritasa, Talijanska biskupska konferencija unajmljuje kuće za izbjegličke obitelji da ne žive u šatorima – kazao je msgr. Tejado Muñoz dodajući:

Stanovanje u kući obiteljima vraća dostojanstvo. A cilj je „Vrta milosrđa“ vratiti dostojanstvo ljudima, omogućiti im da svojim radom izdržavaju svoju obitelj. Izbjeglice ne mogu vječno živjeti od paketa humanitarne pomoći. Posao im vraća dostojanstvo. Gledajući djelovanje mjesne Crkve, zaključili smo da je izbjeglicama najpreči posao – istaknuo je dotajnik Papinskoga vijeća Cor Unum.

Radio Vatikan | Bitno.net