Malezija: Zabranjene božićne pjesme bez odobrenja policije

Malezijski Visoki sud potvrdio je raniju odluku državnih vlasti prema kojoj je malezijskim kršćanima zabranjeno koristiti riječ Alah za Boga, odbacivši žalbu katoličkih dnevnih novina The Herald, koje traže da im se dopusti korištenje te riječi u njihovim izdanjima.

Sud u Kuala Lumpuru je s četiri glasa suca za i tri protiv donio ovu odluku, na radost oko 100 muslimana koji su se okupili ispred zgrade suda i time, čini se, “stavio točku na i” diskriminatorskom propisu. The Herald je još 2007. dobio zabranu korištenja riječi Alah, ali potom je ta zabrana ukinuta sudskom odlukom, da bi godinu dana kasnije bila potvrđena na žalbenom sudu u Putrajayiju. Sada je Viski sud potvrdio odluku žalbenog suda.

Novinari i odvjetnici The Heralda žalili su se kako je zabrana neustavna, te kako kršćani u Maleziji za kršćanskog Boga koriste riječ Alah već stoljećima. Kršćana je u Maleziji oko 2,8 milijuna (cijela Malezija ima oko 28 milijuna stanovnika), a kontroverza oko korištenja riječi Alah samo za muslimanskog Boga već je stvorila napetosti prema kršćanskoj manjini.

G. An. | Bitno.net