Katolici u SAD-u pokrenuli su mnoge prosvjede diljem zemlje protiv tog zakonskog prijedloga američkog predsjednika Baracka Obame, a među njima se nalazi i tužba američke katoličke televizije EWTN protiv Vlade Sjedinjenih Američkih Država koju su podigli u veljači ove godine, javlja Laudato.hr.

Ova odluka Vrhovnog suda, potakla je EWTN na daljnju borbu protiv ovakvog zakona o medicinskoj skrbi. Naime, u službenom priopćenju EWTN izrazila je svoje razočarenje odlukom Vrhovnog suda.

„Nadali smo se da će odluka Vrhovnog suda zaustaviti implementaciju ovakvog zakona koji implicira da sve bolnice, uključujući i katoličke, moraju imati moralno upitna medicinska sredstva poput kontracepcije i abortivnih pilula. Budući da je Vrhovni sud podržao ovakav zakonski prijedlog, moramo još jače djelovati na Vladu putem svoje tužbe“, rekao je direktor EWTN-a Michael P. Warsaw.

Tužba ove američke katoličke televizije osim što se protivi uvođenju kontracepcijskih sredstava u katoličke bolnice, od suda traži da takav zakonski prijedlog proglasi neustavnim.

„Izazovi za vjersku slobodu su sve veći, a borbu moramo nastaviti na federalnoj, državnoj i lokalnoj razini“, poručio je Warsaw.