Izvješće od gotovo 1100 stranica rezultat je rada postulature za beatifikaciju oca Kapauna, koji je 1993. godine proglašen „slugom Božjim“. Svečani trenutak uslijedio je samo nekoliko dana nakon  65. obljetnice zatočenja oca Kapauna i vojnika iz njegove Osme konjaničke regimente.

„Od trenutka kada su njegovi prijatelji zarobljenici iz vremena Korejskog rata nakon dugog i okrutnog zatočeništva, tijekom kojega im je otac Kapaun pružao besprimjernu pastoralnu skrb, bili oslobođeni, proširio se i širi se i dan danas glas o njegovoj svetosti“, napisao je biskup Kemme u pismu pročelniku Kongregacije kard. Angelu Amatu.

Premda su mnogi vjernici žalosni što otac Kapaun još uvijek nije proglašen blaženim, biskupski delegat za beatifikaciju i kanonizaciju ovog izvanrednog svećenika o. John Hotze kazao je kako je predaja izvješća ipak veliki korak.

– Znamo da Kongregacija radi na mnogim kauzama. Mislim da svi mogu biti zadovoljni zbog ovog koraka, a prema riječima kardinala Amata ovo je vrijeme molitve i vrijeme u kojemu drugima i čitavom svijetu možemo govoriti o daru oca Kapauna našoj biskupiji – rekao je o. Hotze dodavši kako će, ukoliko Kongregacija potvrdi jedno od dva čudesna ozdravljenja po zagovoru oca Kapauna, uslijediti njegova beatifikacija.

Riječ je o ozdravljenju 12-godišnje djevojčice koja je  čudesno ozdravila od bolesti jetre i pluća, te o čudesnom izliječenju studenta koji je u nesreći pretrpio ozbiljne ozljede glave. Prema liječničkom izvješću, oba ozdravljenja medicinski su neobjašnjiva.

U travnju 2013. godine otac Emil Kapaun posthumno je odlikovan, i to iz ruku predsjednika Baracka Obame, najvišim američkim vojnim odličjem – Medaljom časti.

Kapaun je rođen 1916. u siromašnoj obitelji češkog imigranata u seocetu Pilsen u središnjem Kansasu. Za svećenika je zaređen 1940., a vojnim kapelanom je postao četiri godine kasnije na svoj izričit zahtjev jer je, kako su to opisali njegovi najbliži, “volio vojnički način života”. Kao vojni kapelan 1950. je prebačen u Japan, a od tamo na Korejski polutok, gdje su Amerikanci bili angažirani u ratu između dvije Koreje.

Priču o životu ovog izvanrednog svećenika koji je neustrašivo, na prvoj crti bojišnice, pomagao ranjenima, hrabrio i molio zajedno s onima koji su se borili, predvodio euharistijska slavlja, koristeći haube džipova za provizorne oltare, dijelio posljednje pomasti umirućima, te do smrti u svibnju 1951. služio svojim suborcima pročitajte NA LINKU.

M.V.|Bitno.net