Sirija

Vodeći predstavnici kršćana u Alepu u zajedničkoj poruci sve pozivaju na žurno okončanje nasilja u Siriji. “Pozivamo sve ljude koji imaju savjest da se suzdrže od svih oblika nasilja protiv bližnjih. Istodobno pozivamo na istinsku reformu, koja je temelj za ponovnu uspostavu zakona i reda, pravde i mira”, ističe se u izjavi biskupa i duhovnih vođa kršćanskih Crkvi, kako 29. kolovoza prenosi ekumenska zaklada “Pro Oriente” na svojoj mrežnoj stranici.

Jedini put do obnove Sirije vodi kroz suradnju i uzajamno prihvaćanje. To se može postići samo putem “konstruktivnog dijaloga” svih sukobljenih strana. U svom priopćenju biskupi različitih denominacija i obreda izražavaju nadu da će predstojeći pohod pape Benedikta XVI. Libanonu imati pozitivne učinke. Također energično odbijaju i pomisao da je rješenje problema kršćana na Bliskom istoku u njihovu iseljavanju: “Osuđujemo sve potpirivače i provokatore koji istočnim kršćanima predlažu da emigriraju.”

Jasnim riječima biskupi osuđuju i svaku vrstu “vjerskog ekstremizma i radikalizma” kao i “govor zastrašivanja i prijetnji” koji iz njih proizlazi, a upravljen je protiv pripadnika različitih vjerskih i etničkih zajednica u Siriji. Pozivaju i na poštovanje savjesti onih koji drugačije misle. I otmice – bez obzira pod kojim se okolnostima događaju – moraju odmah prestati.

Na kraju biskupi pozivaju i humanitarne organizacije da pojačaju pomoć za “mnoge nevine ljude, zatvorene u začaranom krugu nasilja u Siriji, gdje su izgubili svoje domove”. Njihovo stanje dodatno pogoršavaju ekstremno visoke ljetne temperature i predstojeća oštra zima.

Biskupi Alepa ističu da kršćani u Siriji imaju pravo na svoju domovinu. Različito poimanje Boga i svijeta valja promatrati kao obogaćivanje “kulture pluraliteta” u Siriji. Preduvjeti za to su sloboda savjesti i ispovijedanja vjere, demokracija i socijalna pravda. (ika/bitno.net)