Dvojica župnih svećenika kineske ‘podzemne Crkve’, uklonjena su sa svoje službe nakon što su optuženi da su u crkvi Maijiqu Ganquan u biskupiji Tianshui održavali ljetni kamp za mlade.

Gradski odbor za etnička i vjerska pitanja grada Tianshuija poslao je pismo lokalnoj grani Kineske katoličke patriotske udruge, koja je pod državnom kontrolom, u kojem od njih traži da pošalju svoje izaslanike kako bi zamijenili smijenjene svećenike.

Vlč. Wang Yiqin i vlč. Li Shidong iz ‘podzemne Crkve’ osumnjičeni su da su održali kamp za mlade sv. Ivana don Bosca, te im je naređeno da napuste župu.

U pismu iz 21. srpnja, Gradski odbor za etnička i vjerska pitanja istaknuo je kako nitko od predstavnika Patriotske udruge nije bio uključen u rad dotične župe, te je stoga postala bazom za ‘podzemni’ kler.

Kako bi riješio nastalu situaciju, Odbor je odlučio imenovati službenike koji za cilj imaju „osnažiti upravljanje vjerskim pitanjima u skladu sa zakonom i prema uredbama o vjerskim pitanjima“.

Vlč. Zhao Jianzhang, glavni tajnik Kineske katoličke patriotske udruge za pokrajinu Gansu, rekao je novinarima UCAnewsa da je informiran o incidentu, da je župni ured već primio pismo Odbora, te da će se pozabaviti problemom čim dođe u Tianshui.

“Postoje ljudi u vladi koji žele okončati trenutnu situaciju. Oni ne dopuštaju postojanje podzemne Crkve i žele ju pretvoriti u ‘otvorenu’ zato što u cijeloj sjeverozapadnoj Kini samo Tianshui još uvijek ima podzemnu zajednicu”, objasnio je izvor blizak ‘podzemnoj Crkvi’.

Crkva Maijiqu Ganquan, izgrađena 1921. godine, jedna je od samo dvije podzemne crkve u biskupiji Tianshui.

Ivo Džeba | Bitno.net