Ministar financija RH Zdravko Marić objavio je jučer kako je vlada ipak pronašla sredstva kojima će subvencionirati učenički prijevoz na onoj razini na kojoj je to radila i prošle godine, pri čemu je naglasio kako iznos ostaje isti zahvaljujući, među ostalim, i Katoličkoj Crkvi koja se odrekla jednog dijela sredstava koja joj pripadaju po Ugovoru između Svete Stolice i RH.

Podsjetimo se, nakon objave nacrta proračuna puno je pažnje izazvala činjenica da je Vlada odlučila smanjiti subvencije za prijevoz srednjoškolaca sa 75 na 50 posto. U ovom trenutku država socijalno ugroženim obiteljima plaća puni iznos cijene karte, dok svim ostalim srednjoškolcima čija je kuća udaljena više od pet kilometara od škole – sufinancira 75 posto mjesečne karte autobusa ili vlaka. Tako će i ostati, zahvaljujući tome što su 32 milijuna kuna preraspodijeljeni na proračunsku poziciju javnog međumjesnog prijevoza. Dio novca mogao je biti preusmjeren jer se Katolička Crkva odrekla jednog dijela sredstava koji joj pripadaju po ugovorima (prema nekim navodima, riječ je o iznosu od 10 milijuna kuna).

“Na telefonskoj sjednici Vlade utvrđeno je da će se prijevoz izvršiti kako je do sada bilo, a uštede će se ostvariti dijelom kroz druge stavke u razdjelu Ministarstva znanosti, većim dijelom na razdjelu Ministarstva financija, kroz 15-ak stavki. I Crkva će sudjelovati, u tom dijelu je Hrvatska biskupska konferencija proaktivno sudjelovala u ovoj problematici i na tom dijelu ćemo napraviti određenu korekciju”, kazao je Marić, a prenijela HINA.

Pri tome, treba napomenuti kako neki, poput Željka Stipića iz Školskog sindikata Preporoda, upozoravaju da su pojedini autoprijevoznici nabili cijene đačkih karata. Iz Ministarstva znanosti pak kažu kako će subvencioniranje đačkih karata povezati s imovinskim ili dohodovnim cenzusima obitelji.

Napomenimo još nešto: ovo nije prvi put da se Crkva odriče dijela sredstava koja joj pripadaju po Ugovoru između Svete Stolice i RH. To se događa već niz godina unatrag, pri čemu se Crkva ne razmeće u javnosti svojim solidariziranjem s društvom u krizi, pa nisu poznati niti precizni iznosi. Ipak, podsjetimo da je 2012. tadašnji ministar financija Slavko Linić potvrdio kako se u tri godine Crkva odrekla oko 115 milijuna kuna.

Goran Andrijanić | Bitno.net