Vjera

Prema istraživanju, u Boga na Filipinima vjeruje čak 94 posto ispitanika, dok na području bivše Istočne Njemačke vjeruje tek 13 posto ispitanih. I bivša komunistička Češka spada među zemlje s niskim postotkom onih koji vjeruju, svega 20 posto. U Austriji oko 53 posto ispitanika vjeruju u Boga, a njih još 27 posto općenito vjeruje u neku “višu silu”.

Za potrebe studije, tvrde istraživači, koristili su podatke iz 30 dominantno kršćanskih zemalja u kojima je najmanje dva put od 1991. provedeno ispitivanje vjerskih uvjerenja. Pitanja su usmjerena tako da se iz odgovora dobije stupanj osobnog vjerovanja u Boga, a ono se kreće od ateizma do snažne vjere u Boga. Također su istraživane i moguće promjene vjerovanja u Boga kod ispitanika tijekom različitih faza života.

Diljem svijeta vjerovanje u Boga je u opadanju, proizlazi iz istraživanja. Iznimke su Rusija, Slovenija i Izrael. U bivšoj komunističkoj Rusiji postoji izrazito velika razlika između bivših nevjernika i sadašnjih vjernika, kao i između bivših vjernika koji sada više ne vjeruju. Istraživanje pokazuje i dobne razlike među vjernicima, odnosno da su stariji ljudi religiozniji od mladih. Razlike u vjerovanju također postoje i među bogatijim i siromašnijim zemljama.

“Vjera u Boga ipak se smanjila u većini zemalja”, rekao je autor studije Tom W. Smith iz Istraživačkog instituta Sveučilišta u Chicagu, NORC. Ipak, opadanje vjere još je uvijek “relativno umjereno” i apsolutne vrijednosti vrlo su različite, ističe se u zaključku studije.(ika/bitno.net)