Srceparajuće fotografije slikane u trenucima nakon bombardiranja na Bostonskom maratonu pokazuju plavo-žute jakne volontera, policajaca, vatrogasaca, bolničara, čak nekoliko metara visoki plavi bombon. Nema svećenika ili slika pastoralne skrbi. To nije zbog toga što bi bili udaljeni. Blizu mjesta bombardiranja su Episkopalna crkva Trojstva, Stara južna Crkva i crkva sv. Klementa, sve u ulici Boylston. Pošto su svećenici u crkvi sv. Klementa, tri ulice dalje, čuli bombardiranje, uzeli su ulje za bolesničko pomazanje i požurili na mjesto bombardiranja u nadi da će pomazati ozlijeđene i, ako bude trebalo, podijeliti sakrament bolesničkog pomazanja, posljednji od sedam katoličkih sakramenata. Ali svećenicima, koji pripadaju redu Oblata Djevice Marije, nije bilo dopušteno doći na mjesto.

Velečasni John Wykes, rektor kapele sv. Franje, i velečasni Tom Carzon, rektor Sjemeništa naše Gospe od Milosti, bili su među svećenicima kojima je zabranjen pristup unesrećenima nakon bombardiranja. Bilo je to uznemirujuće za oca Wykesa, kojem kao bolničkom kapelanu u Illinoisu gdje je služio prije deset godina, nikad nije bio zabranjen pristup mjestima nesreće. «Bilo mi je dopušteno ići bilo gdje. U Bostonu nema toga», kaže. Ali otac Wykes kaže da je primijetio promjenu u odnosu društva prema klericima u posljednjih nekoliko desetljeća: u 40-ima, 50-ima, 60-ima, svećenika u kolaru pustili bi bilo gdje. To se promijenilo. Svećenike više ne smatraju hitnom službom. Velečasni Mychal Judge je pamtljiva iznimka. Svećenik u New Yorku poginuo je 11. rujna kad se urušio južni toranj, a njegovi su ostaci poletjeli u predvorje sjevernog tornja, gdje je otac Judge molio nakon što je podijelio bolesničko pomazanje žrtvama koje su ležale vani. Slika iznošenja svećenikova tijela iz ruševina jedna je od najživljih slika od 11. rujna. Ali otac Judge je bio gradski vatrogasni kapelan devet godina, poznavao je gradonačelnika, i vatrogasci su ga voljeli. Za policajce koji su osiguravali mjesto zločina, i pokušavali spriječiti daljnje ozlijede i gubitak života, odluka o primanju svećenika na mjesto bombardiranja nosila je određeni rizik.

Svatko može kupiti svećenički kolar za 10 dolara i skromno talentirani tinejdžer s kompjuterom i printerom može napraviti lažne isprave. Otac Carzon, rektor sjemeništa, rekao je da je bio razočaran što mu nije dozvoljen pristup mjestu bombardiranja, ali je razumio razlog zbog kojeg je tako, te je otišao bez protesta. Kad je postalo jasno da ne možemo ući, vratili smo se ovdje u crkvu sv. Klementa, postavili stol s vodom i narančama i bananama da bude na raspolaganju ljudima i pomogli smo im kako god smo mogli. „Do tog trenutka, promatrači i trkači koji nisu mogli završiti maraton lutali su naokolo, uplašeni, dezorijentirani, zbunjeni i bilo im je hladno“, kazao je. Otac Carzon pomogao je trkaču koji nije bio ozlijeđen, ali je i pomagao prolazniku s katastrofalnim ozljedama. Dva sata kasnije, trkač, protestant, još je u šoku hodao uokolo. „Došao je i rekao: Vi ste svećenik, trebam razgovarati s nekim, trebam razgovarati, i pričao je o onom što se dogodilo“, rekao je otac Carzon. Tu je bio i vatrogasac koji nije bio na dužnosti, bio je tamo kao promatrač, i njemu također nije bio dozvoljen pristup, i molio se s nama. Osjećali smo se bespomoćno kad se nismo mogli približiti. Ali učinivši ono malo što smo mogli – postavili stol s voćem i vodom, bili tamo – već je to bilo puno.

U svjetlu devastacije u Bostonu, uskraćivanje pristupa svećenicima je uznemirujuće. Bostonska policija nije odgovorila na zahtjev za komentarom vlastite prakse koja se tiče svećenika u hitnim situacijama. Ali je velika ironija što je Martin Richard, osmogodišnji dječak koji je umro u ulici Boylston, bio katolik koji je svoju prvu pričest primio prošle godine. Dok je Martin umirao, svećenici su bili samo nekoliko metara dalje, iza policijske vrpce, ne mogavši doći do njega da mu udijele bolesničko pomazanje – vrlo važan sakrament za katolike. Kao što je velečasni Richard Cannon, svećenik u Hopkintonu, Massachussets, gdje maraton počinje rekao u homiliji u nedjelju poslije bombardiranja: „Kad se svijet čini vrlo mračnim i zbunjujućim, prisustvo svećenika prisustvo je nade.“

Jennifer Graham

Izvor: Wall Street Journal

Prijevod: M.K. /Bitno.net