Poziv pape Franje na otvaranje vrata i prihvaćanje izbjeglica u Rimskoj je biskupiji naišao na plodno tlo. Prema izvješću Caritasa, 62 župe, 13 svjetovnih instituta, 2 sjemeništa, 2 obiteljska prihvatilišta, te 2 papinska instituta ponudili su smještaj izbjeglicama koje su zatražile međunarodnu zaštitu, te onima kojima je odobren azil, ali nemaju smještaj.

– Papin poziv otvorio je srca Rimljana. Treba imati na umu kako je Sveti Otac naše zajednice pozvao na nešto što nadilazi redovito djelovanje i uobičajenu pastoralnu praksu talijanske i europske Crkve. Župni prostori nisu predviđeni za ovu svrhu, već najprije za slavlje obreda i poučavanje, kao i prostori drugih religijskih zajednica – kazao je ravnatelj rimskog Caritasa mons. Enrico Feroci.

Mons. Feroci osvrnuo se i na pristup talijanskih medija koji su, vođeni senzacionalizmom i lošim namjerama, nudili novac izbjeglicama kako bi nosili skrivene kamere i zaustavljali svećenike na ulici tražeći od njih pomoć oko smještaja. Naravno, želja medija ponovno je bila prikazati Crkvu u lošem svjetlu, te ‘dobrom’ papi Franji suprotstaviti ‘loše’ svećenike. Ravnatelj rimskog Caritasa ovakav je pristup nazvao uvredljivim i potpuno pogrešnim.

– Župnici su zajedno sa svojim zajednicama pokazali izvanredan trud – naglasio je mons. Feroci, dodavši kako je odaziv na Papin poziv kasnio zbog redovitih premještaja župnika.

Rimski Caritas idućih će mjeseci provoditi različite planove pomoći izbjeglicama poput osnivanja ‘bratskih’ župa, posvajanja obitelji od strane drugih obitelji, te financijske pomoći.

M. V.|Bitno.net