Irska

U Limi u Peruu, od 14. do 17. kolovoza, održava se VIII. tečaj o Kanonskom pravu, kojim se želi omogućiti bolje poznavanje organizacije Katoličke crkve, odnosa između Crkve i Države, blagodati ugovora između Svete Stolice i Perua. On je na poseban način upravljen sudskim vikarima, crkvenim sucima, rektorima, redovnicima, odvjetnicima, studentima teologije i upraviteljima crkvenim dobrima.

Priprema za Godinu vjere – koja će započeti 11. listopada, a koju je odredio papa Benedikt XVI. povodom 50. obljetnice Drugoga vatikanskog sabora – bila je u središtu sastanka Stalnoga vijeća Ruandske biskupske konferencije, održane 7. kolovoza u Kigaliju. Među brojnim važnim temama biskupi su razgovarali i o Međunarodnom forumu mladih koji organizira Zajednica iz Taizéa, a koji će se održati upravo u Kigaliju, od 14. do 18. studenog.

U kineskoj je pokrajini Zhe Jiang od 31. srpnja do 4. kolovoza održan tečaj za laike o temi „Proučavati, poznavati i primjenjivati Sveto pismo“. Na tečaju je – kako javlja lokalna agencija ‘Faith’, a prenosi agencija Fides – sudjelovalo 150 vjernika laika iz četiri biskupije te pokrajine, u svrhu boljega odgoja u vjeri, te prijenosa plodova toga tečaja u vlastitu župu. Glavne teme o kojima se govorilo bilo je poznavanje Svetoga pisma, najbolji način za čitanje Biblije, slušanje Riječi Božje uhom i srcem, poučavanje Svetoga pisma, te evangelizacija u svjetlu Svetoga pisma.

Katolička crkva ne može jednostavno pretpostaviti da se vjera automatski prenosi među naraštajima, i da je to vjernicima dovoljno kako bi ju živjeli u punini – upozorio je dublinski nadbiskup mons. Diarmuid Martin, komentirajući rezultate istraživanja provedenoga u Irskoj, prema kojemu se samo 47% irskih građana smatra religioznima, što je 22% manje u odnosu na 2005. godinu. U suočavanju s problemom odgoja ljudi u njihovoj vjeri, Crkva je u Irskoj zaostalija u odnosu na druge europske zemlje – istaknuo je nadbiskup. Po njegovu se mišljenju prečesto ističe vjerski odgoj u školama, a zanemaruje potrebni odgoj u vjeri odraslih osoba. (rv/bitno.net)