Crkva

Nakon atentata na dvije kršćanske crkve, izvršenih 1. srpnja u Garissi, u Keniji, u kojima je život izgubilo 17 osoba, Crkva je u toj zemlji od lokalnih vlasti zatražila da poveća sigurnost bogoštovnih mjesta. Apel je uputio biskup Philip Sulumet, ističući pritom da su kršćanski vjernici prestrašeni, te mnogi liturgijska slavlja prate samo putem televizije. Napomenuvši da te napade čine zločinci, te da ih se ne treba smatrati sukobom među religijama, biskup je pozvao sve građane te zemlje da svatko misli na sigurnost svojega bližnjega.

Muzej Yad Vashem u Jeruzalemu nedavno je u čast kardinala Jules-Gérarda Saliègea, proglašenoga „Pravednikom među narodima“, urezao na pozadinu medalje Pravednikā riječi iz Talmuda, zbirke tumačenja Tore: „Tko spasi jedan život, spasio je cijelo čovječanstvo“. Kardinal, koji je od 1928. do 1956. godine bio nadbiskup Toulousea, hrabro je radio kako bi zaštitio Židove tijekom nacističkih progona, te objavio i jedno pastoralno pismo, 1942. godine, u kojemu je podsjetio kršćane da su Židovi „naša braća“.

U Meksiku je polovicom srpnja održan Drugi nacionalni susret katoličkih novina o temi „Katolički tisak kao sredstvo Nove evangelizacije u stalnoj kontinentalnoj misiji“, kojemu je svrha bila – kako je istaknuto u priopćenju Povjerenstva za dušobrižništvo obavijesnih sredstava Meksičke biskupske konferencije, a koje je prenijela agencija Fides – razmotrio postupak profesionalnoga obrazovanja novinara, nužnoga kako bi dušobrižništvo obavijesnih sredstava stiglo i do najudaljenijih. U Meksiku, naime, Katolička crkva snažno razvija područje novih sredstava komunikacije, uz one tradicionalne, te tako uspijeva doći do velikoga dijela pučanstva, i to ne samo katoličkoga. U cijeloj Srednjoj Americi rad novinara postaje vrlo bitan, jer daje glas onima koji ga nemaju, zbog čega brojni novinari rade u krajnje opasnim prilikama. Samo su u posljednjih nekoliko mjeseci u Latinskoj Americi život izgubila 22 novinara.

Ljudska prava, među kojima i sloboda izražavanja, trebaju biti zaštićeni i na Internetu – određeno je to rezolucijom izglasanom u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda. Jednaka prava koja osobe imaju offline, imaju biti zaštićena i online, a posebno sloboda izražavanja, koja se primjenjuje neovisno o granicama, i na svakom izabranom mediju. Rezoluciju je potaknula Švedska, a potpisalo ju je više zemalja, među kojima također Kina i Kuba, koje su u uvodnoj raspravi bile uzdržane. Potporu je rezoluciji dao i Tunis, zemlja u kojoj je započelo takozvano ‘arapsko proljeće’, i to upravo na poticaj koji je došao s Interneta.

„Živi Krista, podijeli Krista“, naslov je pastoralnoga pisma filipinskih biskupa, koje su objavili na kraju redovnoga zasjedanja tijekom kojega su odlučili o devet godina dugom duhovnom putu, odnosno pripravi vjernika za povijesnu proslavu petoga stoljeća početka evangelizacije Filipina, koja će se održati 16. ožujka 2021. godine. U pastoralnom se pismu najavljuje da će priprava za obljetnicu službeno započeti 21. listopada ove godine, sukladno s početkom Godine vjere. (rv/bitno.net)