U Indiji ne prestaju napadi hinduskih fundamentalista na kršćane, a posljednji su bili u državi Karnataka i Uttar Pradessh.

Indija

Sajan George, predsjednik vijeća indijskih kršćana, izjavio je da je stanje nepodnošljivo za laičku Indiju, gdje kršćani često ne mogu slobodno ispovijedati i prakticirati vjeru u svojim bogoštovnim zdanjima. Tako je 1. srpnja skupina fundamentalista prekinula molitveni skup pentekostalaca, vrijeđala vjernike i optužila ih za prozelitizam među hinduistima. Pastor je slučaj prijavio policiji, ali još nitko nije pozvan na odgovornost.

Slično se dogodilo i u jednom selu u državi Uttar Pradesh. Tijekom trodnevnog molitvenog skupa, policija je jednu noć provalila u pastorov stan, oduzela mu mobilni telefon i privela ga u policijsku postaju te mu zaprijetila: ili odlazite odavde i ne vraćajte se više, ili ćemo vas uhititi. Pastor je morao potpisati izjavu da u selu više neće organizirati molitvene skupove. To se svakodnevno događa u saveznim državama gdje su na vlasti hinduistički fundamentalisti – ustvrdio je Sajan George.

U utorak je započela konferencija Ujedinjenih naroda na kojoj se raspravlja o Međunarodnom ugovoru za trgovinu oružjem – izjavio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon. Prošlih smo godina učinili velik napredak glede oružja za masovno ubijanje, ali glede konvencionalnog oružja međunarodna je zajednica u zakašnjenju. Neprestano se govori o nuklearnom oružju, a konvencionalno oružje svaki dan ubija – istaknuo je Ban Ki-moon. Konferencija se smatra vrlo važnom sa postizanje međunarodnog ugovora o konvencionalnom oružju. Predviđa se da će završiti 27. srpnja, a do tad će 193 države pokušati uskladiti stajališta o međunarodnom nadzoru nad trgovinom oružjem. (rv/bitno.net)