Crkva

Tražeći jednaka prava i mogućnosti, te puno dostojanstvo i slobodu, nadbiskup Joseph Coutts, predsjednik Pakistanske biskupske konferencije, u razgovoru je za agenciju Fides istaknuo da je najveći izazov za kršćane u toj zemlji biti prihvaćeni kao građani jednaki ostalima, nositelji jednakih prava, i slobodni ispovijedati svoju vjeru. Osim toga, nadbiskup je također napomenuo da je obrazovanje žuran problem za cijelo pučanstvo, a osobito za kršćane koji su na tom području diskriminirani.

Regionalna tajvanska biskupska konferencija odlučila je objaviti u rujnu ove godine pastoralno pismo kojim želi senzibilizirati Vladu i javno mnijenje za zaštitu ljudskoga života od pobačaja i suicida. Svrha je pisma – objasnio je pater Otfried Chan, glavni tajnik Biskupske konferencije, a prenijela agencija Ucan – reagirati na duhovnu prazninu i napetosti koje vladaju u tajvanskom društvu. Zbog spornih političkih odluka, naime, koje su ohrabrile seksualnu slobodu, pobačaj je u toj zemlji u stalnom porastu, a zbog skupoga života i sve većih zaduživanja obitelji, u zabrinjavajućem je porastu i broj suicida – istaknuo je pater Chan.

Nedavna odluka Ustavnoga suda prema kojoj „obitelj“ čine osobe istoga spola, jednostavno je pravna nastranost – rekao je msgr. Juan Vicente Córdoba, tajnik Kolumbijske biskupske konferencije, a prenosi blog „Seizmograf“, ističući kako je troje, od pet članova suda, iznenada odlučilo promijeniti neke stvari za 45 milijuna kolumbijskih građana. Obitelj je temeljna jezgra društva, a čine ju muškarac i žena – istaknuo je pritom msgr. Córdoba.

Češki su biskupi na svojoj općoj skupštini među ostalim razgovarali o sporazumu o nekretninama između Crkvi i Države, te o pripremama za jubilarnu Godinu svetih Ćirila i Metoda. (rv/bitno.net)