UN

Iznenađujuća i vrlo pozitivna vijest stiže iz Organizacije ujedinjenih naroda. Naime, Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda 26. je lipnja s dvadeset šest glasova za, četrnaest protiv i šest suzdržanih, usvojilo Rezoluciju o zaštiti obitelji.

U Dokumentu se potvrđuje da je obitelj prirodna i temeljna sastavnica društva te da ima pravo na zaštitu društva i države, a usvojena je i odluka da se na sljedećem zasjedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda organizira okrugli stol o zaštiti naravne obitelji.

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, ustanovljeno je 2006. godine; ima 47 država članica, koje Opća skupština UN-a bira tajnim glasanjem: 13 država iz Afrike, 13 iz Azije, osam iz Latinske Amerike i Kariba, te šest iz Istočne i sedam iz Zapadne Europe i drugih država.

Usvajanje Rezolucije, koju je predložilo 28 država članica Opće skupštine Ujedinjenih naroda, nije išlo glatko. Već se nekoliko mjeseci s raznih strana tekst rezolucije pokušavalo ublažiti, nastojeći unijeti u Rezoluciju i zajednice različite od obitelji utemeljene na braku između muškarca i žene, s ciljem rađanja djece. Svi su ti pokušaji propali, uključujući i posljednji, izražen u amandmanu koji je tijekom rasprave podastro predstavnik Urugvaja. Pošto je amandman odbijen, pristupilo se glasanju čiji su rezultati razočarali lobistička očekivanja.

Nakon što je predstavnik Egipta izložio sadržaj Rezolucije, o njoj su govorili i države-suautorice teksta. Predstavnik iz Sijera Leonea je istaknuo da je obitelj važna za promicanje pravednoga društvenoga poretka, a vlada Obale Bjelokosti, obnovu jedinstva obitelji, narušenoga posljednjom teškom krizom, smatra svojim prioritetom. Budući da je odbačen amandman u korist drugih vrsta zajednica, koji je Rusija smatrala opasnim za ravnotežu izvornoga teksta, Velika je Britanija upozorila Vijeće da ne treba slušati obrazloženja onih koji žele ‘nametnuti’ jedini model obitelji.

Veliku su Britaniju podržale Sjedinjene Američke Države, te Njemačka, Francuska, Brazil, Čile, Irska, Austrija (uime Europske Unije) i Argentina. Indija, Vijetnam, Alžir i Saudijska Arabija su odlučno branile Rezoluciju, a potom je uslijedilo glasanje, čiji je ishod pozdravljen velikim pljeskom promicateljaRezolucije. Za obitelj je glasalo dvadeset šest država (Južna Afrika, Alžir, Saudijska Arabija, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Kina, Kongo, Obala Bjelokosti, Ujedinjeni Arapski Emirati, Etiopija, Ruska Federacija, Gabon, Indija, Indonezija, Kazahstan, Kenija, Kuvajt, Maldivi, Maroko, Namibija, Pakistan, Filipini, Sijera Leone, Venezuela i Vijetnam. 

Četrnaest je država glasalo protiv Rezolucije o zaštiti obitelji: Njemačka, Austrija, Čile, Estonija, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Irska, Italija, Japan, Crna Gora, Sjeverna Koreja, Češka, Rumunjska i Velika Britanija, a suzdržale su se države: Argentina, Brazil, Kostarika, Makedonija, Meksiko i Peru. 

RV/Bitno.net