FRA ROBERTO

VIDEO Snimka 98-godišnjeg kapucina natjerat će vas razmisliti kako se ponašate pri ulasku u crkvu

“Robertinho je pravi primjer kapucina, naše karizme koju obilježavaju poniznost, bratstvo, molitva i misionarstvo.”

Ulaskom u svaku katoličku crkvu ulazimo u prostor gdje je Krist tjelesno prisutan u Presvetom sakramentu. Pa iako je ovo jedna od osnovnih teoloških istina koju većina vjernika barem nominalno prihvaća, mnogo puta naš pozdrav Gospodinu pri ulasku u sveti prostor ne odgovara stvarnosti pred kojom se nalazimo.

Iako u nekim slučajevima objektivno zdravstveno stanje ili poodmakle godine mogu biti razlog da se dostojno ne poklonimo Gospodinu, često je riječ o našoj nedovoljnoj svjesnosti Njegove prisutnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No to nije slučaj s fra Robertom Mariom de Maracanaúom, 98-godišnjim brazilskim kapucinom koji uskoro obilježava 75. godišnjicu svećenstva. Iako se otežano kreće te koristi štaku kao pomagalo, to ga ne sprječava da se pri svakom ulasku u crkvu duboko pokloni pred prisutnim Kristom.

Premda je to njegov uobičajeni čin za kojega sam vjerojatno ne smatra da bi ikome bio naročito zanimljiv, snimka gotovo stogodišnjeg kapucina kako s dubokom poniznošću kleca nakon ulaska u crkvu postala je viralna.

Ovo nije prvi put da je fra Roberto, najstariji živući kapucin u Brazilu, izazvao pažnju na internetu. Godine 2017. brojne web stranice prenijele su fotografiju starog kapucina kako polaže ruku na policajca na dužnosti, tijekom fra Robertova posjeta bolnici.

Iako je poodmakle dobi, fra Roberto još uvijek i ispovijeda. Prije tri godine kada je nadbiskupija Fortaleza organizirala “Pokorničku procesiju”, u sklopu koje se pješačilo 6 kilometara, ovaj predani kapucin je prepješačio čitav put ispovijedajući putem pokornike. Fotografije s procesije dijelile su se na društvenim mrežama, a jedna osoba je komentirala kako je “primjer vjere, ljubavi i vjernosti Bogu, koji nam je fra Roberto danas pokazao, bio još jedan dokaz istinske, žive Božje prisutnosti u njegovu srcu”.

I fra Robertova kapucinska braća za njega imaju samo riječi pohvale. Njegov subrat fra Eduardo Janderson o Robertu je rekao: “Robertinho je pravi primjer kapucina, naše karizme koju obilježavaju poniznost, bratstvo, molitva i misionarstvo… On je jednostavna i skromna osoba i primjer brata koji, unatoč svojim godinama i tjelesnim ograničenjima, svakoga dočekuje s velikom srdačnošću.”

Ivo Džeba | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 2. rujna 2019.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi