Ulaskom u svaku katoličku crkvu ulazimo u prostor gdje je Krist tjelesno prisutan u Presvetom sakramentu. Pa iako je ovo jedna od osnovnih teoloških istina koju većina vjernika barem nominalno prihvaća, mnogo puta naš pozdrav Gospodinu pri ulasku u sveti prostor ne odgovara stvarnosti pred kojom se nalazimo.

Iako u nekim slučajevima objektivno zdravstveno stanje ili poodmakle godine mogu biti razlog da se dostojno ne poklonimo Gospodinu, često je riječ o našoj nedovoljnoj svjesnosti Njegove prisutnosti.

No to nije slučaj s fra Robertom Mariom de Maracanaúom, 98-godišnjim brazilskim kapucinom koji uskoro obilježava 75. godišnjicu svećenstva. Iako se otežano kreće te koristi štaku kao pomagalo, to ga ne sprječava da se pri svakom ulasku u crkvu duboko pokloni pred prisutnim Kristom.

Premda je to njegov uobičajeni čin za kojega sam vjerojatno ne smatra da bi ikome bio naročito zanimljiv, snimka gotovo stogodišnjeg kapucina kako s dubokom poniznošću kleca nakon ulaska u crkvu postala je viralna.

Ovo nije prvi put da je fra Roberto, najstariji živući kapucin u Brazilu, izazvao pažnju na internetu. Godine 2017. brojne web stranice prenijele su fotografiju starog kapucina kako polaže ruku na policajca na dužnosti, tijekom fra Robertova posjeta bolnici.

Objavljuje Capuchinhos do Ceará e PiauíSrijeda, 20. ožujka 2019.

Iako je poodmakle dobi, fra Roberto još uvijek i ispovijeda. Prije tri godine kada je nadbiskupija Fortaleza organizirala “Pokorničku procesiju”, u sklopu koje se pješačilo 6 kilometara, ovaj predani kapucin je prepješačio čitav put ispovijedajući putem pokornike. Fotografije s procesije dijelile su se na društvenim mrežama, a jedna osoba je komentirala kako je “primjer vjere, ljubavi i vjernosti Bogu, koji nam je fra Roberto danas pokazao, bio još jedan dokaz istinske, žive Božje prisutnosti u njegovu srcu”.

https://www.facebook.com/familiaunacatolica/posts/761849653847268

I fra Robertova kapucinska braća za njega imaju samo riječi pohvale. Njegov subrat fra Eduardo Janderson o Robertu je rekao: “Robertinho je pravi primjer kapucina, naše karizme koju obilježavaju poniznost, bratstvo, molitva i misionarstvo… On je jednostavna i skromna osoba i primjer brata koji, unatoč svojim godinama i tjelesnim ograničenjima, svakoga dočekuje s velikom srdačnošću.”

Ivo Džeba | Bitno.net