Ivan XXIII. i Ivan Pavao II. na današnji dan prije sedam godina službeno su proglašeni svecima Katoličke Crkve. Pred ispunjenim Trgom svetog Petra u Vatikanu, papa Franjo proglasio je svetima dvojicu svojih prethodnika, a potom predvodio misu na kojoj je koncelebrirao i papa emeritus Benedikt XVI.

Svečanost povijesne kanonizacije na trgu ukrašenom s 30.000 ruža, darom iz Ekvadora, počela je molitvom Milosrdne krunice, uz pjevanje zbora Rimske biskupije. Euharistijsko slavlje počelo je litanijama svetaca. Nakon tri zahtjeva koja je Papi uputio pročelnik Kongregacije za proglašenje svetih kardinal Angelo Amato, u pratnji postulatora, papa Franjo izgovorio je formulu koja izražava prijedlog za čašćenje novih svetaca u cijeloj Crkvi. Katolička Crkva dobila je tako dva nova sveca Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.

Zatim su prikazana dva relikvijara “blizanca” novih svetaca, koje su doneseni na oltar u procesiji u kojoj su između ostalih bili Floribeth Mora Diaz i nećaci i nećakinje Ivana XXII. Za papu Ivana Pavla II. korišten je isti relikvijar kao i za beatifikaciju godine 2011.; ampulica s nekoliko kapi krvi, ugrađena u srebrni relikvijar u obliku maslinovih grana, visok oko 40 cm, djelo rimskog zlatara. Za beatifikaciju pape Ivana XXIII. nije postojao relikvijar pa je za kanonizaciju načinjen još jedan identičan onome poljskoga Pape.

Misu s Papom suslavilo je 150 kardinala, oko 1000 nadbiskupa i biskupa te više od šest tisuća svećenika. Među njima su bili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, riječki nadbiskup Ivan Devčić, umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, biskupi požeški Antun Škvorčević, bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, zagrebački pomoćni Ivan Šaško, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije mons. Enco Rodinis, kao i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i predsjednik BK BiH banjolučki biskup Franjo Komarica.

Na misi su nazočili i postulatori dvaju postupaka za proglašenje svetim, o. Giovan Giuseppe Califano za papu Roncallija, i poljski svećenik mons. Slawomir Oder za papu Wojtylu te dvije žene koje su zadobile čudesno ozdravljenje po zagovoru pape Ivana Pavla II. – francuska redovnica Marie Simon Pierre i Floribeth Mora Diaz iz Kostarike.

Iz cijeloga svijeta pristigla su 120 službena izaslanstva, među 24 državna poglavara su i tadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović, talijanski Giorgio Napolitano, poljski Bronislaw Komorowski, kao i nekadašnji predsjednik, nobelovac Lech Walesa te pripadnici španjolske i belgijske kraljevske obitelji. EU su predstavljali predsjednik Europskog vijeća Herman van Rumpuy i Europske komisije Manuel Barroso.