Obrtnici, ugostitelji, trgovci, prijevoznici… mali i srednji poduzetnici stavljeni su na tešku kušnju za vrijeme pandemije, a upravo njima papa Franjo posvećuje molitvenu nakanu za kolovoz. Kako navodi u video-poruci koju je objavila Papina svjetska molitvena mreža: „Molimo se da mali i srednji poduzetnici, teško pogođeni gospodarskom i socijalnom krizom, iznađu potrebna sredstva za nastavak poslovanja, na usluzi zajednicama u kojima žive“.

U svijetu je, prema podacima Svjetske banke iz 2021. godine, svaka četvrta tvrtka prepolovila obujam prodaje zbog pandemije. Javna pomoć je slaba upravo tamo gdje je najpotrebnija, dakle u siromašnim zemljama i za mala poduzeća.

Zbog toga Papa želi skrenuti pozornost na to pitanje. Njegovo upozorenje dolazi već u prvim sekundama videa u kojem se izmjenjuju slike i snimke muškaraca i žena iz cijeloga svijeta koji se bave svojim poslom. Ti se radnici, ističe Papa na španjolskome jeziku, ne pojavljuju na popisu najbogatijih i najmoćnijih. Oni unatoč teškoćama stvaraju radna mjesta, zadržavajući društvenu odgovornost.

Svi oni posvećuju ogromnu kreativnu sposobnost da mijenjaju stvari odozdo, odakle uvijek dolazi najbolja kreativnost. Hrabrošću, trudom, žrtvom, ulažu u život stvarajući blagostanje, mogućnosti i posao. Stoga, Papa poziva na molitvu za sve njih, kako bi, unatoč raznim krizama, mogli ići naprijed i pronaći prava sredstva koja će im to omogućiti nastavak rada i služenja.