Komunističke vlasti u kineskom gradu Wenzhou trenutačno provode veliku antikršćansku akciju u kojoj skidaju križeve s crkvi, a u nekim slučajevima i demoliraju zgrade, prenose svjetske agencije loše vijesti iz najmnogoljudnije države svijeta.

Wenzhou je grad na istoku Kine kojeg zbog velike kršćanske zajednice nastale misionarskim aktivnostima zovu “kineski Jeruzalem”. U tom gradu, kao i ostalim gradovima provincije Zhejiang, već dulje vrijeme traje policijska akcija skidanja križeva s crkvi. Radio Free Asia objavio je na svojoj stranici video koji prenosimo, a ne kojem se vidi kako su vjernici jedne crkve u Wenzhou pokušali zaustaviti policajce koji su došli kako bi skinuli križ. Policija se na koncu probila u crkvu i skinula križ te demolirala zgradu, a 19 ljudi je uhićeno.

“Nemaju nikakva prava skinuti naš križ, zato ga moramo braniti”, rekao je za CNN jedan od vjernika iz Wenzhoua koji ovih dana dežuraju ispred svojih svetišta. Scene poput ove na videu koji prenosimo ponavljaju se već dulje vrijeme u gradovima istočne provincije.

Komunističke vlasti demantiraju kako iza kampanje o kojoj su već nekoliko puta pisali svjetski mediji stoji ideja progona kršćana, te kako je riječ o obračunu s “ilegalnom gradnjom”. Ali, jasno je kako vlasti u kineskoj državi, unatoč tome što njezin ustav jamči vjerske slobode, pokušavaju potisnuti kršćanstvo koje je sve brojnije u Kini. CNN je prenio izjavu profesora Fenggang Yanga sa sveučilišta u Indiani kako u nekoliko posljednjih desetljeća broj kršćana u Kini neprestano raste. Štoviše, rekao je, uskoro bi se moglo dogoditi da u Kini ima više sljedbenika Isusa Krista nego članova komunističke partije, a procjenjuje se da je njih oko 85 milijuna.

Kršćanski aktivisti strahuju kako je ova antikršćanska kampanja na istoku Kine tek “pokusni balon” za onu koja bi se uskoro trebala dogoditi na nacionalnoj razini.

Goran Andrijanić | Bitno.net