Poljska, kampanja

Poljska fundacija Vide et Crede pokrenula je medijsku kampanju kako bi obilježila kanonizaciju Ivana Pavla II. Kampanja za nakanu ima, kako kažu čelnici fundacije, odati počast zemljaku koji će službeno proglašen svecem, ali i iznova svratiti pozornost kako je sve ono što je Karol Wojtyła radio imalo samo jedan cilj – privesti ljude Isusu Kristu.

“Ivan Pavao drugi: Isus Krist prvi”, naziv je kampanje koja uključuje plakate koji su oblijepljeni po svim većim gradovima središnje i jugozapadne Poljske, te video koji za temu ima obiteljsko nasilje i važnost sakramenta braka za borbu protiv njega i u kojem su preneseni citati iz homilije koje je Ivan Pavao imao u gradu Kielcu, 1991. godine tijekom pastoralnog pohoda svojoj rodnoj zemlji. Na plakatima se može vidjeti prepoznatljiva silueta poljskog pape unutar koje je slika Isusa Milosrdnog, onoga koji se pokazao sv. Faustini Kowalskoj i “čije je milosrđe Papa naviještao”.

– Osim što ovom kampanjom, naravno želimo izraziti svoju radost zbog kanonizacije našeg Pape, želimo i cijelu priču prikazati u pravoj perspektivi. Sve ono što je Ivan Pavao II.  ostvario bila je posljedica njegova izbora da slijedi Isusa Krista i oglašava Njegov nauk – rekao je Piotr Pietrus, čelnik fundacije koja za cilj ima evangelizaciju kroz medije i druge oblike javne komunikacije.

Osim plakata, važnim dijelom njihove kampanje jest petominutni video pod imenom “Treba intenzivno graditi…”. Autori videa su pojasnili kako film “pojašnjava slogan koji se može vidjeti na plakatima: “Ivan Pavao drugi: Isus Krist prvi”.”

“Vidimo fragment iz života jedne mlade obitelji koja je na prekretnici. U filmu prenosimo svađu i obiteljsko nasilje, očaj, osjećaj krivice i trenutak pomirenja….Što je bilo razlogom nasilja? Laž? Financijski problemi? Gubitak povjerenja? To iz filma nećemo saznati. Problem je univerzalne prirode, dakle svaki onaj koji uništava obitelj. U videu potom čujemo glas Karola Wojtyłe, onaj koji je poznat svima na svijetu. Taj glas često je govorio stvari koje nismo slušali. Fragment propovijedi koju je glasno izrekao u Kielcu 1991. pokazuje nam istinskog Ivana Pavla II. koji je fokusiran na stvari koji nam želi prenijeti. Dijete je dar Božji. Karizma obiteljskog života koja dolazi iz moći bračnog sakramenta. Oprost, pomirenje i pronalaženje zajedničkog puta. O tome nam je govorio Papa iz Poljske”, poručuju iz fundacije.

Prenosimo video čiji je originalni jezik poljski, a ima i titlove na engleskom jeziku.

G. An. | Bitno.net