Osam mjeseci nakon katastrofalnog požara koji je zahvatio parišku katedralu Notre-Dame, prilikom koje je izgorjelo krovište i toranj, izašao je video koji je pokazao razmjere štete na katedrali, a neke prognoze izrečene u njemu nisu optimistične.

Čini se da bi najveći problem moglo biti pitanje stabilnosti katedrale kada se uklone pojedini izgorjeli dijelovi. No, osim njih, trebat će maknuti i oko 300 tona skele postavljene u svrhu obnove krovišta koje je bilo u tijeku kada je požar izbio. Skela je djelomično izgorjela u požaru, a radnici moraju postaviti velike potpornje ispod nje prije nego što je počnu skidati. Dovršetak tog procesa ne očekuje se prije lipnja iduće godine.

Pod katedrale je očišćen od čađe koja se nakupila tijekom požara, ali na njemu se sada nalaze brojne lokve, budući da cerada koja je postavljena na dio gdje je nekada bilo krovište propušta vodu.

Na području ispred katedrale nalaze se bijeli šatori u kojima se nalaze komadi kamena i drva koji su spašeni. Restauratori se nadaju da će se ti dijelovi moći upotrijebiti prilikom obnove katedrale, ali teško je reći koliko bi taj proces mogao potrajati.

Philippe Villeneuve, glavni arhitekt zadužen za restauraciju, vrlo je oprezno govorio o budućnosti katedrale. “Ako maknemo spaljeno drvo, komade okvira koji su izgorjeli i metalne elemente koji su se od 15. travnja nagomilali, ne znamo što će se dogoditi. Tako da danas apsolutno ne možemo reći da je Notre-Dame spašena”, rekao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je svojim sugrađanima da će Notre-Dame biti obnovljena u idućih pet godina, odnosno do početka olimpijskih igara koje će se 2024. održati u Parizu. No, kako sada stvari stoje, čini se da bi se ta prognoza mogla pokazati preoptimističnom.

Ivo Džeba | Bitno.net