Chavez

Nakon izborne pobjede Huga Chaveza, Katolička crkva u Venezueli pozvala je predsjednika da okonča polarizaciju društva.

Državna vlast ne smije zaboraviti da gotovo polovica stanovništva nije bila zadovoljna s dosadašnjim smjerom kojim je država išla, rekao je generalni tajnik Venezuelanske biskupske konferencije biskup Jesus Gonzalez de Zarate Salas, kako prenosi dopisništvo njemačke katoličke novinske agencije KNA u Caracasu. Chavezov konzervativni izazivač Henrique Capriles na predsjedničkim izborima dobio je gotovo 45 posto glasova.

Veliki odaziv na izborima pokazuje da su građani Venezuele htjeli demokraciju. Caprilesovo brzo priznavanje poraza znak je nastojanja oko smirivanja napete situacije, rekao je predstavnik Biskupske konferencije.

Chavez se mora usredotočiti na borbu protiv visoke stope kriminaliteta i brojnih ubojstava u Venezueli, pozvao je biskup Gonzalez. “Ljudi pate u takvoj situaciji.” Crkva je “uvijek spremna za dijalog”, dodao je.

Odnosi između Katoličke crkve i vlasti u Venezueli, nakon oštrih kritika koje su biskupi uputili predsjedniku Chavezu, zahladili su u posljednjih nekoliko godina. Nakon što se saznalo da boluje od raka, Chavez se nedavno opet približio Crkvi. Nekoliko tjedana prije izbora prvi put u nekoliko posljednjih godina visoki predstavnici vlasti susreli su se s vodstvom Venezuelanske BK. (ika/bitno.net)