OI

Katolički biskupi u Velikoj Britaniji pozvali su sve sudionike Olimpijade na misu u Westminsterskoj katedrali. “Olimpijsku misu” sa sportašima i brojnim katoličkim vjernicima iz cijelog svijeta slavit će westminsterski nadbiskup Vincent Nichols, southwarkski nadbiskup Peter Smith i apostolski nuncij nadbiskup Antonio Mennini.

Bogoslužje je predviđeno i na početku Paraolimpijskih igara za sportaše s invaliditetom, 8. rujna, u katedrali St. George u londonskoj četvrti Southwark.
Katolička crkva u Velikoj Britaniji uspostavila je poseban Ured koji će koordinirati njenim aktivnostima tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. U blizini Olimpijskog parka smješten je kamp sa stotinama mladih volontera iz mnogih zemalja koji će pomagati u raznim crkvenim aktivnostima i projektima na marginama natjecanja. Aktivnosti Katoličke crkve uključuju i ekumensku olimpijsku inicijativu “Više od zlata”. U sklopu inicijative nekoliko tisuća kršćana raznih denominacija dragovoljno se prijavilo pozdravljati sportaše i turiste u Londonu i pokušavati s njima razgovarati o vjeri.

Poseban interes Katolička crkva pokazuje za Paraolimpijske igre. Usto, posljednjih je tjedana u Londonu priređena međunarodna konferencija pod geslom “Svatko ima svoje mjesto”. Oko 160 sudionika na njoj se bavilo temama s područja invalidnosti, teologije i sporta. (ika/bitno.net)