Poucavanje o gay braku ili momentalni otkaz nastavnicima

Tajnik za obrazovanje Michael Gove izrazio je bojazan da će Vlada biti nemoćna spriječiti smjenu nastavnika koji budu odbijali učenike podučavati o istospolnom braku. Ovo se prvenstveno odnosi na nastavnike osnovnih škola, što znači da će se djecu već od najranije dobi poučavati o homoseksualnom braku.

Prema izvješću objavljenom u Daily Telegraphu, viši izvor u kabinetu Michaela Govea rekao je da Velika Britanija nije nadležna za konačnu odluku već Europski sud za ljudska prava .

Liz Trus, ministrica obrazovanja, nije željela isključiti mogućnost da će čak i nastavnici u vjerskim školama bit disciplinski kažnjeni zbog pozivanja na prigovor savjesti. Naglasila je da je u ovom stadiju još uvijek nemoguće odgovoriti na sva moguća pitanja jer zakon još nije donesen. Rasprava u Donjem domu britanskog parlamenta zakazana je za 5. veljače. Ako zakon bude izglasan to će zasigurno imati utjecaj na postojeću legislativu.

Ministrica kulture Maria Miller nastojala je svojom izjavom odagnati strahove rekavši da nastavnici neće biti prisiljavani promovirati istospolni brak , ali da ga neće smjeti ni diskreditirati. U izjavi za ‘Today programme’ na stanici ‘Radio 4’ poručila je: “Od nastavnika očekujemo da poučavaju objektivno i u tom se smislu ništa niti ne mijenja, ali ipak smatramo da je važno da djeca znaju i za druge oblike braka”, misleći pritom na brak između dvije žene ili dva muškarca.

Do sada je britanska javnost pokazala mnogo negodovanja posebice pripadnici vjerskih skupina, a posebno se istakao kardinal O’Brien.

Kardinalu O’Brienu, nadbiskupu Edinburgha i poglavaru Katoličke crkve u Škotskoj odnosno tamošnje biskupske konferencije, koji je izrazio čvrst otpor premijerovoj politici putem BBC-ja i dnevnog tiska, odgovorili su iz Cameronova ureda ustvrdivši da ‘nema promjene u politici’ te da će se Vlada založiti za legalizaciju gay brakova. U priopćenju za javnost stoji da će zasigurno neki građani biti nezadovoljni, ali da mora prestati stanje u kojem postoji nejednakost .

Margot James, prva deklarirana lezbijska parlamentarka konzervativaca, kritizirala je ‘apokaliptički jezik’ kardinala i optužila ga da zastrašuje ljude. Dodala je da vlada uopće ne vrši pritisak na Katoličku crkvu i da je kardinal potpuno krivo shvatio poantu priče jer je ovo isključivo civilno pitanje.

Kardinal O’Brien je u nedjeljnom broju Sunday Telegrapha napisao da vlada pokušava ‘redefinirati brak’ za cijelo društvo, a u ime male grupe homoseksualnih aktivista.

‘Prirodni zakon nas uči što je brak. Prirodno je da muškarac i žena budu zajedno radi rađanja i odgajanja djece i radi njihove uzajamne ljubavi’, kazao je kardinal O’Brien, dodajući kako zemlje koje dopuštaju homoseksualne brakove krše ljudska prava odnosno da će mjera dovesti do ukinuća prava djeteta na oca i na majku.

Kardinal je premijeru David Cameronu odgovorio sugerirajući da postoji mogućnost braka između trojice ili više muškaraca i/ili žena, i tko će tomu stati na kraj…

Ministar za ravnopravnost Lynne Featherstone sprema konzultacije u ožujku i vlada će ići dalje s projektom, no kardinal kaže ovako: ‘Zamislite da vlada odluči legalizirati ropstvo, no uvjerava nas da nitko neće biti prisiljen držati roba.’ Dodao je da Velika Britanija dozvoljavanjem gay brakova odbacuje ne samo svoje standarde, već i one iz UN-ove Deklaracije o ljudskim pravima gdje stoji da je ‘brak zajednica muškarca i žene’.

J.J. | Bitno.net