Češka je i prema službenim statistikama jedna od država sa najviše ateista na svijetu. Ipak, taj njezin “imidž” nije spriječio ministarstvo obrane te države da nedavno kupi 4000 Biblija za svoje vojnike koji su sve glasniji u traženju duhovne pomoći.

Ministarstvo je, kako prenose agencije, kupilo specijalno otiskane Biblije u džepnom izdanju čije tvrde korice trebaju zaštiti knjigu od oštećenja prilikom nošenja u uvjetima vojničkog života. Na to je potrošeno negdje oko 2 milijuna čeških kruna (nešto manje od 600.000 kuna, što će reći oko 150 kuna po jednoj knjizi), a sada češki mediji napadaju tu odluku napadajući je kao rastrošnost.

Jan Kozler, glavni kapelan čeških Oružanih snaga (inače pastor protestantske Čehoslovačke husitske crkve), te je natpise u medijima ocijenio kao udar na vjerske slobode vojnika. Odluka o kupovini Biblija, rekao je on, donesena je zbog toga što je sve više vojnika tražilo Sveto pismo i duhovnu pomoć. Kozler tvrdi kako upravo postojanje tih duhovnih potreba, a ne finacijski troškovi, smetaju pojedinim medijima jer ruše uvriježenu sliku o Česima kao žestokim atiestima.

G. An. | Bitno.net