Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, Vatikanske muzeje možete posjetiti klikom miša i virtualno u visokoj rezoluciji razgledati izloške, te pročitati najvažnije informacije i objašnjenja. Barbara Jatta, nova ravnateljica Muzeja, kazala je kako je nova internetska stranica u potpunosti prilagođena svim uređajima, a sve kako bi neprocjenjivo muzejsko blago bilo dostupno i u “najudaljenijim dijelovima svijeta”.

Na stranici se trenutno nalazi više od tri tisuće visokokvalitetnih fotografija najpoznatijih izložaka, a do kraja godine u planu je postavljanje fotografija svih 20 tisuća izložaka iz javnosti otvorenog postava, te konačno i fotografije umjetničkih predmeta smještenih u skladištima, a kojih ima oko 200 tisuća.

Internetska stranica Muzeja može se pregledavati na pet svjetskih jezika, a sadrži i sve potrebne informacije o ulaznicama za Muzeje, Vatikanske vrtove, nekropolu na vatikanskom brežuljku, te ljetnikovac Castel Gandolfo. Također, otvoren je i YouTube kanal na kojemu virtualni posjetitelji mogu pronaći promotivne video snimke i virtualno vođene šetnje muzejskim prostorom. Zahvaljujući tražilici moguće je pronaći informacije o brojnim predmetima iz zbirke Muzeja, a uskoro će uskoro biti objavljen i cjeloviti katalog izložaka.

Vatikanski muzeji smatraju se jednim od najvrjednijih muzeja svijeta, a sastoje se od šest cjelina: Egipatskog muzeja, Etruščanskog muzeja, Sikstinske kapele, Rafaelovih stanci, Pinakoteke i Etnološkog muzeja. Osnovani su u 16. stoljeću zahvaljujući papi Juliju II., a danas imaju preko šest milijuna posjetitelja godišnje čime zauzimaju šesto mjesto po posjećenosti među svjetskim muzejima.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net