O. Thomas Rosica, vatikanski glasnogovornik i osnivatelj katoličke televizijske postaje “Sol i svjetlo”, zaprijetio je tužbom za klevetu katoličkom blogeru iz Kanade Davidu Dometu koji je na svojoj stranici kritizirao stavove tog svećenika, pripadnika Družbe sv. Bazila.

Spor o kojem već par tjedana bruji katolički blogerski svijet (posebice onaj njegov dio koji se često označava kao “tradicionalistički” ili “konzervativni”) nastao je nakon što je odvjetnik o. Rosice obavijestio Dometa, glazbenika iz Toronta koji povremeno piše blog Vox cantoris, da mora sa svoje stranice skinuti nekoliko tekstova u kojima je kritizirao o. Rosicu te se od njega traži da se ispriča inače mu prijeti tužba. Unosi o kojima je riječ odnose se na svećenikove “liberalne” stavove o raspravama u svezi s pričesti za razvedene katolike u građanskom braku i općenito o Sinodi o obitelji koja nas čeka u listopadu.

O. Rosica, šef englesko-jezičnog odjela Tiskovnog ureda Svete Stolice, tvrdi kako su Dometovi postovi puni neistina i kleveta, te kako su nanijeli štetu njegovoj reputaciji i službi u Katoličkoj Crkvi.

Dometov blog je žestoko “tradicionalistički” i negativan prema papi Franji (primjerice, jedna od njegovih glavnih tema jest tvrdnja da je konklava na kojoj je Papa izabran bila nezakonita zbog lobiranja), ali čak i neki komentatori koji se ne slažu s njim upozoravaju da cijela priča izgleda zabrinjavajuće. Naime, situacija u kojoj jedan od glavnih ljudi Svete Stolice kada su u pitanju odnosi s medijima tuži katoličkog blogera iz Kanade koji je komentirao njegova stajališta i to, kako se tvrdi, ne upuštajući se u privatne prosudbe, nego komentirajući njegove javno izrečene stavove – ne izgleda dobro iz više razloga. Prije svega jer ostavlja dojam kako “Vatikan želi ušutkati katoličke blogere”, što je teza koja se već mogla čuti u krugovima konzervativnih komentatora.

Drugi razlog je onaj koji je u nedavnom razgovoru iznio kardinal Raymond Burke, donedavni prefekt Apostolske signature, danas kardinal-patron Suverenog malteškog reda. Kardinal kojeg se doživljava kao jednog od glavnih predstavnika “konzervativne” struje u Vatikanu, upitan je kako komentira cijeli slučaj, te je odgovorio da “katolici ne bi trebali tužiti jedni druge”.

“Ako bloger nije naštetio nepravedno nečijoj reputaciji, onda to nije način na koji treba rješavati ovakve stvari. Trebalo je razgovarati s blogerom. Pretpostavljam da je on djelovao u dobroj namjeri i trebalo je razgovarati s njim”, rekao je Burke koji je u cijelu priču umiješan jer je bloger Domet kritizirao i činjenicu da je o. Rosica na svom Twitter profilu objavio tekst u kojem se Burkea (neizravno) opisalo kao “disidenta”. Riječ je o razgovoru nadbiskupa Washingtona Donalda Wurla za Vatican Insider u kojem on ne spominje ime kardinala Burkea, ali jasno je da govori o njemu spominjući “braću biskupe nezadovoljne s Papom”.

Goran Andrijanić | Bitno.net