Međunarodni debi vatikanske ženske nogometne momčadi, koji se trebao održati prošle subote protiv ženskog nogometnog kluba Mariahilf iz Beča, otkazan je nakon što su članice austrijske momčadi uoči utakmice izvele prosvjedni performans protiv stava Crkve po pitanju pobačaja i LGBT prava.

Prema izvješću nekoliko lokalnih medija, igračice Mariahilfa su tijekom intoniranja vatikanske himne podignule svoje dresove ispod kojih su bili oslikani jajnici i poruke u znak podrške pobačaju.

Uz to, aktivisti su uz sam teren postavili transparente podrške LGBT zajednici te uoči utakmice prisutnim novinarima podijelili letke u kojima je bilo izraženo njihovo neslaganje s crkvenim učenjem o pobačaju i istospolnom braku.

Nakon incidenta tijekom himne, vatikanska momčad odlučila je da neće odigrati utakmicu. Prema pisanju ORF-a i Kathpressa, odluku o povlačenju s utakmice donio je apostolski nuncij u Austriji, Pedro Lopez Quintana, koji je bio prisutan na tribinama.

Austrijska državna televizija ORF prenijela je riječi jedne od igračica austrijske momčadi uključene u performans koja je izjavila kako igračice “nisu bile nimalo svjesne posljedica svojeg čina, te kako bi rado bile odigrale utakmicu”.

“Nismo bile svjesne da bi odabir vremena akcije tijekom sviranja vatikanske himne i u prisutnosti apostolskog nuncija moglo biti štetno za sportski duh i uništiti mnoge tjedne priprema”, izjavila je predstavnica igračica koje su prosvjedovale.

Osnivač ženskog nogometnog kluba Mariahilf uoči utakmice je u razgovoru za Vatican News istaknuo kako nije očekivao da će vatikanska momčad prihvatiti poziv na odigravanje utakmice, ali da je bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schönborn, uvjerio predstavnike vatikanske momčadi kako je riječ o ozbiljnom klubu koji je predan humanitarnom radu.

U cijelom slučaju ironično je što ime momčadi Mariahilf, baš kao i istoimene bečke gradske četvrti, u prijevodu na hrvatski znači “Marijina pomoć”.

Ivo Džeba | Bitno.net