OSSROM16480_Articolo

“Mislim da je pretpostavka kako je svećenički celibat povezan s seksualnim zlostavljanjem malodobnih osoba pogrešna. Ljudi nisu ušli u svećeničku formaciju i onda postali zlostavljači. Mislim da to nije slučaj. Većina njih imali su probleme i prije nego su ušli u svećenstvo”, izjavio je Peter Saunders, osoba koju je katolički svećenik zlostavljao u djetinjstvu, a danas je jedan od članova Papinske komisije za zaštitu maloljetnika.

Englez Saunders je rekao i kako je bilo “previše slučajeva” u kojima su svećenici počinili seksualni zločin nad malodobnim osobama, ali i “kako većina svećenika ili redvnika nikada ne bi ozlijedili dijete”.

“Važno je to ponoviti”, rekao je.

Saunders je ove riječi izrekao na tiskovnoj konferenciji u Vatikanu, gdje se ovaj vikend sastala Komisija koju je krajem 2013. utemeljio papa Franjo. Ovo je prvi put da se Komisija sastala u punom sastavu, nakon što joj je u prosincu pridruženo novih 8 članova, među njima i Saunders. On je bio zlostavljan kada je bio u adolescentskoj dobi. Jedan je od utemeljitelja udruge koja je pružala psihološku pomoć žrtvama zlostavljanja, te sudjelovala u organiziranju akcija za prevenciju seksualnih zločina.

Predsjednik komisije kardinal Sean O’Malley također je bio nazočan na tiskovnoj konferenciji i novinarima prezentirao glavne naglaske u radu tijela koje treba koordinirati borbu protiv seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi.

Jedan od thi naglasaka odnosio se na način na koji će komisija pozvati na odgovornost biskupe koji ne budu prijavljivali seksualne zločine u svojoj dijecezi.

“Problem odgovornosti biskupa sigurno je jako važan i mi smo već započeli rad na definiranju mjera koje će pomoći da Crkva reagira na situaciju u kojoj biskup ne ispunjava svoje dužnosti”, rekao je kardinal.

Saunders je na istoj tiskovnoj konferenciji rekao kako ima dojam da u Crkvi “postoji odlučnost da ono što se dogodilo meni više nikada ne bude ponovljeno”. I kardinal i Saunders složili su se kako je pred Komisijom veliki posao.

Pred početak rada Komisije Papa je poslao pismo čelnicima biskupskih konferencija i redovničkim poglavarima na temu borbe protiv pedofilije. Sadržaj pisma možete pročitati OVDJE.

Razgovor s njemačkim isusovcem Hansom Zollnerom, jednim od prvih članova Komisije, možete pročitati OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net