Prvi put je u nedjelju 8. ožujka papa Franjo predvodio molitvu Anđeo Gospodnji samo u video-prijenosu. Uputio je novi apel za Siriju i molio za žrtve koronavirusa i sve koji o njima skrbe.

Papa Franjo ohrabrio je vjernike da ovo teško razdoblje žive snagom vjere, čvrste nade i žarke ljubavi prema bližnjemu. „Neka nam korizma u ovim trenucima kušnje i boli pomogne naći smisao u skladu s evanđeljem”, molio je Papa.

Na početku obraćanja hodočasnicima Sveti Otac se našalio „kako je čudan ovaj Angelus s Papom u kavezu”, pojasnivši da je to bilo neophodno zbog zdravstvene prevencije, a nakon molitve hodočasnike okupljene na Trgu Sv. Petra nakratko je pozdravio s prozora Apostolske palače, prenosi Vatican News.

Današnji odlomak Matejeva Evanđelja o odlasku Isusa s Petrom, Jakovom i Ivanom na brdo Tabor pružio je Papi priliku da se osvrne na značenje preobraženja. Učenici su shvatili da Isusov ljudski vidik ne izražava potpunu njegovu stvarnost. Papa je primijetio kako Isus ne izabire prema ljudskim kriterijima već prema svom nacrtu ljubavi. Radi se o besplatnoj, bezuvjetnoj i slobodnoj inicijativi, o Božjem prijateljstvu, koji ne traži ništa u zamjenu. On poziva i danas, kao što je pozvao trojicu apostola, neke da budu blizu njega kako bi mogli svjedočiti u suvremenom svijetu punom sebičnosti i pohlepe, gdje je Božje svjetlo zamagljeno svakidašnjim brigama. Ispričavamo se da nemamo vremena za molitvu, za sudjelovanje u župnim aktivnostima ni za pružanje pomoći onima koji ju traže, primijetio je Papa i dodao kako ne bismo smjeli zaboraviti da nas na to obvezuju sakramenti krštenja i krizme, posebno u ovo vrijeme korizme.

Papa je ponovno pozvao na molitvu za žrtve rata u Siriji, izrazivši svoju blizinu svima koji se zauzimaju za sirijski narod i pružaju mu pomoć. Govorio je o puku sjeverozapadne Sirije prisiljenom na bijeg i ponovno izrazio svoju „veliku zabrinutost za te bespomoćne ljude, među kojima su mnoga djeca, kojima je život u opasnosti”. Papa je upozorio da se smije skretati pogled s te humanitarne krize već je staviti ispred svih drugih interesa.

To je prvi put da neki papa ne moli javno Angelus od atentata na sv. Ivana Pavla II. u svibnju 1981., kada se iz klinike Gemelli vjernicima obratio preko Radio Vatikana. Nagovor pape Franje sniman je u biblioteci Apostolske palače i putem različitih kanala emitiran uživo, da bi se smanjila mogućnost zaraze u skupinama na nadzornim točkama ulaska na Trg Sv. Petra. Time se pridržava mjera talijanske Vlade koja je zabranila okupljanja na kojima nije moguć razmak među osobama od najmanje jednoga metra.

Na isti će način biti prenošena i kateheza na općoj audijenciji sljedeće srijede, a Papa će do 15. ožujka mise u Domu Svete Marte služiti privatno, bez sudjelovanja vjernika.

U Vatikanu je dosad prijavljen samo jedan slučaj koronavirusa, a vatikanska ambulanta u kojoj je pacijent dijagnosticiran se dezinficira i bit će ponovno otvorena sredinom sljedećega tjedna.

IKA | Bitno.net