Foto: Catholic Church of England and Wales @flickr.com

Briefingu je prethodio novi susret sinode na kojem su se sinodski oci upoznali s izvješćima o radu manjih jezičnih grupa koji su analizirali ‘Relatio post-disceptationem’ predstavljen u ponedjeljak. Prema prvim signalima, dokument će doživjeti značajne promjene u onim poglavljima koji se dotiču nerazrješivosti braka, izvanbračnih zajednica i homoseksualnih veza. Naglašeno je i kako sinoda mora u svojim zaključcima inzistirati na kontinuitetu s dosadašnjim naukom Crkve. Na temelju prijedloga grupa nastati će konačan dokument sa zaključcima sinode koji bi trebao biti prihvaćen u subotu popodne.

“Sinoda je hod koji se nastavlja u ime transparentnosti i sudjelovanja”.

Tim je riječima pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, prikazao odluku donesenu u Sinodskoj dvorani, da se objave izlaganja održana tijekom rada deset manjih skupina, a koja ukratko odražavaju stajalište jezičnih skupina na koje su sinodski oci podijeljeni ovoga, drugog tjedna održavanja sinode.

Ta je želja sinodskih otaca u skladu s odlukom da se objavi ‘Relatio post-disceptationem’, te jednako tako i izlaganja manjih skupina treba smatrati radnim dokumentima u kojima nije ništa konačno, nego su oni samo prinos čitavomu hodu sinode – napomenuo je pater Lombardi.

Slijedom primjedbe da u povjerenstvu zaduženomu za sastavljanje završnoga dokumenta nema predstavnika s afričkoga kontinenta – napomenuo je pater Lombardi – papa je Franjo odlučio dodati tom tijelu kardinala Napiera i msgr. Harta, kao predstavnike Afrike i Novoga Zelanda.

Ravnatelj je Tiskovnoga ureda Svete Stolice potom prenio objašnjenje u ime kardinala Müllera, pročelnika Zbora za nauk vjere, koji demantira napise da je izvještaj sa sinode ocijenio nedostojnim, sramotnim i potpuno pogrješnim.

Kardinal Schönborn, bečki nadbiskup, istaknuo je golemi interes za sinodu, tumačeći ju dubinom situacija koju obitelj nosi sa sobom.

– Mislim da, bez obzira na brojna moralna pitanja, moramo vidjeti bitno pozitivnu ulogu obitelji – napomenuo je kardinal. Mislim da nas je Papa pozvao razmotriti temu o obitelji, ne zato da vidimo sve ono što ne funkcionira u obitelji (…) nego kako bismo pokazali prije svega ljepotu obitelji, i životnu potrebu za njom. Zbog toga nas je pozvao da pozorno gledamo stvarnost – primijetio je bečki nadbiskup.

Bračni par Giuseppina i Franco Miano, sudionici na sinodi, na briefingu su istaknuli da je danas nužno potrebno govoriti o pozitivnim događajima iz života obitelji, i to stoga – kako je rekao Franco – da se istakne da ima mnogo obitelji koje se, unatoč teškoćama života, trude živjeti Evanđelje.

Na jedno od pitanja postavljenih kardinalu Schönbornu na kraju briefinga, o „napetostima“ u Sinodskoj dvorani, o odrazu teškoća u usklađivanju nauka i prihvata, kardinal je simpatično odgovorio uzimajući upravo primjer iz obiteljskoga života. Ako neki sinodski oci upozore da ne treba zaboraviti nauk; a s druge strane je pak potrebno popratiti brojne situacije, za koje Papa preporuča poljsku bolnicu, to je – prema kardinalovim riječima – kao kad se u obitelji dogodi da majka za nešto kaže da je preopasno, a otac ohrabri dijete riječima: ‘Ne, nemoj se bojati’. Nalazimo se u velikoj obitelji; tako neki kažu: Pazite! Imaju pravo, opasno je!; dok drugi kažu: ‘Nemojte se bojati!’ – rekao je kardinal.

Iz drugih su odgovora na pitanja novinarâ, kao stožeri na kojima valja graditi sinodsku građevinu, posebno proizišli pojmovi „pratnja“ i „prihvat“. I to, primjerice, u slučaju činjeničnih brakova, kao i za sva druga stanja koja se odnose na svijet obitelji, u kojima ima patnje. Što se tiče homoseksualnih zajednica, kardinal je Schönborn istaknuo jasno načelo kršćanske vjere: valja gledati na osobe, prije nego na njihovu seksualnu orijentaciju. To ne znači poštovanje za svako ljudsko ponašanje – objasnio je – Ali ne treba gledati u spavaću sobu obitelji. Gledajmo prije dnevni boravak – rekao je kardinal Schönborn.

RV | Bitno.net