U homiliji na spomendan sv. Agneze, djevice i mučenice, Papa je govorio o ljubomori i zavisti. Neka nas Gospodin očuva – poželio je Papa – od tih ružnih grijeha, koji postoje i u našim kršćanskim zajednicama i koji koriste jezik kako bi ubili druge.

Prvo liturgijsko čitanje govori o ljubomori koju je Saul osjećao prema Davidu. Nakon pobjede nad Filistejcima, žene su pjevale: „Pobi Saul svoje tisuće, David na desetke tisuća”. Od toga je dana Saul počeo sumnjičavo gledati na Davida, pomišljajući kako bi ga mogao izdati i ubiti. Njegov sin ga od toga odvraća, ali se on ipak vraća na svoje zle naume. Ljubomora – istaknuo je Papa – je bolest koja se vraća i vodi zavisti.

Ružna je stvar zavist. To je stav, grijeh koji je ružan. A ljubomora ili zavist – objasnio je Papa – raste u srcu poput korova: raste, ali ne daje da rastu dobre biljke. Boli ju sve što ju zasjenjuje. Nema mira! To je izmučeno, ružno srce. Vodi umorstvu, smrti. Sveto pismo to jasno kaže: Zbog zavisti đavla je u svijet ušla smrt.

Zavist ubija – naglasio je Sveti Otac – i ne podnosi da bi bilo tko drugi imao nešto što ja nemam. Srce zavidnika ili ljubomorne osobe uvijek pati. To je patnja koja priželjkuje smrt drugih. Koliko puta – upitao je – u našim zajednicama ne trebamo puno tražiti kako bismo to vidjeli: ljubomora koja ubija jezikom. Netko zavidi i počinje ogovarati, a ogovaranje ubija – kazao je papa Franjo.

Razmišljajući i razmatrajući nad ovim odlomkom Pisma – rekao je – pozivam sve da pretraže svoje srce i vide ima li u njemu štogod ljubomore ili zavisti, koja uvijek vodi u smrt i ne čini sretnima. Ta bolest uvijek vodi tome da na dobro drugoga gledamo kao da je protiv nas. To je ružan grijeh i početak mnogih zločina – primijetio je Papa i potaknuo: Molimo Gospodina da nam udjeli milost da ne otvorimo srce ljubomori, da ga ne otvorimo zavisti, jer one uvijek vode u smrt.

Zavist je – prema tumačenju Pilata, koji je bio vrlo pametan, ali kukavica – dovela do Isusove smrti, jer je uvidio da su ga glavari svećenički i pismoznanci predali iz zavisti. Bila je, prema Papinim riječima, instrument njegove smrti. Zbog toga je potaknuo da od Gospodina molimo milost da nikada iz zavisti ne predamo u smrt brata ili sestru iz župe, zajednice ili susjedstva: svatko ima svoje grijehe, svatko ima svoje kreposti. Pazite dobro da ne ubijete zavisnim ili ljubomornim ogovaranjem – rekao je na kraju Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net