Točno u 9:30 na centralnom vatikanskom trgu, ispunjenom stotinama biskupa, tisućama svećenika i desecima tisuća vjernika, započeo je sprovod pape emeritusa Benedikta XVI.

Obred predvodi papa Franjo, a kako smo već izvijestili, sprovod se temelji na obredu kršćanskog ukopa vladajućeg pape s nekoliko izmjena. Konkretno, neće biti završnih prošnji iz Rimske biskupije i Istočnih Crkvi te će se liturgijska čitanja razlikovati, objasnio je nedavno ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

Uz papu Franju te kardinala Giovannija Battista Rea, na oltaru misu zadušnicu slavi više od 120 kardinala, više od 400 biskupa te gotovo četiri tisuće svećenika.

Na kraju euharistijskog slavlja papa Franjo će predvoditi obred Ultima Commendatio i Valedictio. Lijes Pape emeritusa bit će potom vraćen u Baziliku, a zatim odveden u Vatikanske špilje radi pokopa.

Na pogrebu Benedikta XVI. očekuju se službena izaslanstva iz Njemačke i Italije, ali i drugi politički te vjerski predstavnici. Među njima su kralj i kraljica Belgije, kraljica Španjolske, njemački, poljski i portugalski predsjednici… Najavljen je i dolazak voditelja Odjela za vanjske poslove Moskovske patrijaršije metropolita Antonija (Sevrjuka), kao predstavnika patrijarha Kirila I. Također, u svojstvu izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića sprovodu prisustvuje saborska zastupnica Marijana Petir, a u ime Vlade RH na sprovodu je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Matteo Bruni napomenuo je da će medijski prijenos početi iznošenjem lijesa iz bazilike sv. Petra, a završit će nakon euharistije kada će se obredi nastaviti u kripti, prenosi IKA.

Tijekom tri dana koliko je tijelo njemačkog pape bilo izloženo u bazilici sv. Petra, počast mu je odalo oko 200 000 ljudi.

Prijenos sprovoda možete pratiti na HRT-u i Laudatu te ispod ovog članka.