U petak 28. lipnja, na temelju optužbe za korupciju, prijevaru i pronevjeru, uhićeni su mons. Nuncio Scarano, bivši dužnosnik Uprave za nasljeđe Svete Stolice (APSA), bivši djelatnik tajne službe Giovanni Maria Zito i broker Giovanni Carenzio. Uhićenje je povezano s istražnim radnjama vezanim uz aktivnosti Zavoda za religijska djela koje provodi Javno tužilaštvo u Rimu.

O uhićenju 61-godišnjeg mons. Scarana oglasila se i Sveta Stolica službenim priopćenjem:
„Kao što je prijašnjih dana obznanjeno, mons. Nuncio Scarano suspendiran je s dužnosti u Upravi za nasljeđe Svete Stolice prije više od mjesec dana, od trenutka kada su njegovi nadređeni obaviješteni da je spomenuti pod istragom. To je učinjeno u skladu s Pravilima Rimske Kurije koja predviđaju suspenziju kao mjeru predostrožnosti za svakoga nad kime se provodi kazneni postupak.“

Mons. Scarano navodno je platio 400 tisuća eura kako bi privatnim letom iz Švicarske u Italiju dopremio 20 milijuna eura koji su pripadali obitelji njegova prijatelja. Ured Javnog tužilaštva iz Salerna, rodnog grada mons. Scarana, također je nedavno pokrenuo istragu vezanu uz pranje novca. Sumnja se da je mons. Scarano, inače bivši bankar, ilegalnim novčanim transakcijama pokušao pokriti dugove posjeda u Salernu, a upravo je pokretanje ove istrage kao posljedicu imalo njegovu suspenziju s dužnosti u Upravi za nasljeđe Svete Stolice.

Spominjanje grada Salerna očito je zbunilo mnoge hrvatske novinare, pa čak i novinare HRT-a, te su pogrešno izvijestili kako je uhićeni mons. Scarano biskup spomenutog talijanskog grada. Ovom prilikom želimo pojasniti kako je na čelu nadbiskupije grada Salerna mons. Luigi Moretti koji nema nikakve veze sa spomenutim istražnim radnjama.

Glede istrage o prijenosu novca iz Švicarske, još uvijek nije poznato kakvu je ulogu imao Zavod za religijska djela, odnosno postoji li uopće njegova umiješanost u spomenute radnje. U kontekstu sadašnjih, ali i prošlih događaja vezanih uz Zavod za religijska djela – poznatijeg pod imenom Vatikanska banka – odluka pape Franje o osnivanju istražnog povjerenstva koje bi trebalo istražiti djelovanje Zavoda potpuno je razumljiva i opravdana.

Vezano uz spomenuti slučaj, Sveta Stolica je izjavila kako još uvijek nije stigao službeni zahtjev talijanskih vlasti, ali je unaprijed potvrdila svoju spremnost na punu suradnju i na poduzimanje svih potrebnih mjera.

Miodrag Vojvodić

[facebook]Ako želiš biti na izvoru istinitih informacija, klikni like! [/facebook]