Vegliò je komentirao Papinu odluku da za Svjetski dan selilaca i izbjeglica, koji će se obilježiti 17. siječnja 2016., odabere temu pod naslovom „Selioci i izbjeglice nas stavljaju pred izazov. Odgovor evanđelja milosrđa“. Upitan o tom izazovu i odgovoru koji Crkva daje na njega, te nemirom koji građani europski državljani osjećaju pred dolazećom plimom izbjeglica s Bliskog istoka i iz Afrike, kardinal je odgovorio:

“Ne pripadam onima koji misle da možemo primiti sve izbjeglice. To je realni problem za svaku zemlju i takva vrsta nemira je normalna. Svatko od nas živi svojim životom i kada se pojave imigranti odmah mislimo na poteškoće koje dolaze s njima. Međutim, ne mogu se raditi zidovi prema njima i Crkva to ne želi. Ekstremna rješenja poput onih u kojima se blokira ulaz svima, ili ih se deportira, nisu opravdana. Crkva uvijek podsjeća kako je među tim najmanjima, onima koji najviše trpe i koji su potrebni pomoći, uvijek nazočan Isus”, rekao je kardinal i nastavio:

“Sljedbenici Isusa moraju pomoći oslobođenju onih koji su žrtvama suvremenih formi robovlasništva. Potrebno je pripremiti program aktivnosti. Ne može se govoriti ‘sve ćemo vas primiti’, ali niti ‘odlazite svi odavde’. Europa mora pronaći rješenje kako srediti uzroke ovog fenomena. Njega stvara siromaštvo, a u slučaju izbjeglica rat. U ratovima se koristi oružje i zato bi bilo dobro kontrolirati njegovu prodaju. Prosvjedujemo kada se na našim granicama pojave izbjeglice, ali oružje uvijek prodaju bogate zemlje. Crkva ne može učiniti sve, ali treba pozivati na ispit savjesti kada su u pitanju ovakve pojave”, zaključio je kardinal, a prenio Radio Vatikan.

G. An. | Bitno.net