Europski i afrički biskupi uputili poruku kršćanima i ljudima dobre volje

Simpozij

Urbanizacija, materijalizam, seljenje, umnažanje sekta i protupravno korištenje tla i prirodnih bogatstava, to su svjetski izazovi s kojima se žele sučeliti europski i afrički biskupi kako bi bolje služili muškarcima i ženama koji žive na tim kontinentima, a nabrojeni su u zaključnoj poruci – prenijela je agencija Sir – koju su biskupi uputili kršćanima i ljudima dobre volje na završetku simpozija o novoj evangelizaciji.

Živimo iskustvo bez presedana , naročito na sjevernoj zemljinoj polutki – ističu biskupi – o odbacivanju Boga ili o rastućoj ravnodušnosti. Uvjereni smo također da muškarci i žene u Africi i u Europi, bez obzira na kulturu, žele ljubiti, da budu ljubljeni i da daju život. Biskupi također izražavaju spremnost da se sučele s izazovima svijeta.

Kao prvi izazov biskupi navode urbanizaciju koja, prema njima, umnaža razočaranja, samoće i bijede. Moramo naučiti jezik gradskog čovjeka radi promicanja istinskog zajedničkog života koji će poticati odgovor na upite iskorijenjenog čovjeka. Govoreći o izazovu materijalizma, biskupi pišu da zamka novca proizvodi nove oblike egoizma koji udaljuju od solidarnosti i od općega dobra.

U poruci se govori i o seljenju, koje je također veliki izazov našim društvima. Može prouzrokovati društvene neravnoteže i strahove. Glede toga, biskupi smatraju da istinski pastoral za selioce obvezuje Crkve da budu znak bratstva u Kristu.

U poruci je razvidna zabrinutost biskupa radi umnažanja vjerskih sekti. Moramo se zapitati nije li naš govor katkada previše složen i apstraktan. Moramo biti odvažniji u naviještanju Isusa Krista pozivajući na osobnu i zajedničku vjeru. Glede pak zabrinutosti za zemaljska dobra, nezakonitog prisvajanje prirodnih bogatstava, koje je uzrokom brojnih korupcija, nasilja pa čak i ratova, biskupi ističu važnost zajedničkog zauzimanja za pravedniju raspodjelu prirodnih dobara.

U zaključku poruke biskupi tvrde: Želimo se suočiti s izazovima našega svijeta, u prvom redu osobnim obraćenjem i primjenom potrebnih reformi da bolje služimo muškarcima i ženama koji žive na našim kontinentima. (rv/bitno.net)