Katolici diljem svijeta pozvani su čestitati Papi emeritusu Benediktu XVI njegov nadolazeći 95. rođendan.

Zaklada za katoličko novinarstvo Tagespot napravila je web stranicu na kojoj se prikupljaju čestitke koje će biti pokazane Papi emeritusu, prenosi CNA. Prikupljeno je već preko 400 čestitki.

“Znam da će ga to jako razveseliti”, komentirao je ovu inicijativu Benediktov osobni tajnik nadbiskup Georg Gänswein.

Papa emeritus svoj će rođendan proslaviti 16. travnja, datum koji se ove godine poklapa s Velikom subotom. Isto poklapanje dogodilo se i godine 1927. kada je Benedikt rođen kao Joseph Alois.

O podudarnosti svojeg rođendana i Velike subote Benedikt je u svojim memoarima govorio sa zahvalnošću prema Božjoj providnosti:

“Činjenica da je moj rođendan bio na zadnji dan Velikog tjedna i u predvečerje Uskrsa uvijek je isticana u obiteljskoj povijesti jer je povezana s time da sam bio kršten u jutro idućeg dana vodom koja je upravo bila posvećena na misi bdjenja koja se u to vrijeme slavila ujutro. Biti prvi kršten novom vodom smatrano je značajnim providonosnim događajem”, kazao je Benedikt.

“Činjenica da je moj život tako bio uronjen u pashalni misterij od samoga početka nešto je što me je uvijek ispunjalo zahvalnošću, jer to može biti samo znakom blagoslova”, nastavio je.

“Istina – nisam rođen na nedjelju Uskrsa, nego na Veliku subotu. Ali što više razmišljam o tome, više mi se čini da je to u skladu sa suštinom našeg ljudskog života, koji je još uvijek u iščekivanju Uskrsa, ne još u punom svjetlu, ali ipak pouzdano se krećući prema njemu.”

Čestitarima Benediktovog rođendana već se pridružio papa Franjo koji je posjetio uskoro 95-godišnjeg Papu emeritusa.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je kako je Papa otišao posjetiti Benedikta jučer kratko nakon 18 sati.

“Nakon kratkog i srdačnog razgovora i zajedničke molitve, papa Franjo se vratio u Dom svete Marte”, stoji u priopćenju.