Britanska ministrica Warsi u govoru na diplomatskoj akademiji istaknula važnu ulogu kršćanstva u prošlosti i budućnosti Europe.

Papa

Papa Benedikt XVI. primio je u povodu 30. obljetnice uspostave odnosa između Svete Stolice i Velike Britanije visoko izaslanstvo britanske Vlade pod vodstvom ministrice Sayeede Warsi. To je bilo najveće izaslanstvo britanske Vlade u Vatikanu nakon Reformacije.
U govoru održanom u vatikanskoj diplomatskoj akademiji, ministrica Warsi, kći pakistanskih useljenika i prva muslimanka ministrica u Vladi Velike Britanije, istaknula je važno značenje kršćanstva u prošlosti i budućnosti Europe, te se osvrnula na posjet pape Benedikta XVI. u rujnu 2010. Velikoj Britaniji.
Warsi je upozorila da se kršćanstvo i religija općenito guraju na margine i iz javnoga života. Europa mora ponovno steći povjerenje u svoje kršćanstvo jer je za stvaranje društvenog sklada ljudima potrebno jače osjećati vjerski identitet, a to znači biti sigurniji u vjeri. Narodi ne bi smjeli tajiti svoju vjersku baštinu, istaknula je ministrica, ukazavši i na važno međunarodno djelovanje Svete Stolice. Uspostavom diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Velike Britanije te dvije države mogu se zajednički zalagati za demokraciju i zaštitu ljudskih prava na svim područjima, rekla je ministrica u svome govoru. (ika/bitno.net)