Ograda

Osvrnuvši se na progone kršćana u razgovoru za Radio Vatikan, Ilardo je podsjetio na izvješće koje je objavila njegova zaklada, a koje pokazuje da u svijetu ima oko šest milijardi i osam stotina milijuna osoba, a pet milijardi njih ne uživa vjersku slobodu. To je golemi problem, zapravo 70% svjetskoga stanovništva trpi zbog nedostatka vjerske slobode. Premda izgleda da se problem može lako riješiti, ipak se o njemu ne govori. Kad smo predstavljali izvješće, istaknuli smo činjenicu da se 75% kršenja vjerske slobode odnosi na kršćane. To je, dakle, razvidan dokaz koliko se progoni kršćanska vjera.

Na upit o odnosu međunarodnih ustanova prema progonima kršćana, rekao je da se, zahvaljujući papi Benediktu XVI. koji je stalno upozoravao na progone kršćana, posljednjih godina stanje znatno promijenilo. Prije se o progonima kršćana govorilo samo u nekim krugovima, a danas se o tome govori na ulicama i po kućama: “Ljudi se pitaju koliko košta biti kršćanin u Pakistanu a koliko u Italiji”.

Rekao je da ni u Italiji nije lako biti kršćanin. U nekim zemljama kršćani podnose mučeništvo, a u Italiji postoje podmuklija mučeništva, o kojima je govorio kardinal Tauran, to su prikrivena mučeništva. Danas se kršćani u Italiji pitaju: koje je moje mjesto u Crkvi? Jesam li nedjeljni kršćanin ili sam uvjereni kršćanin koji svoju vjeru svjedoči na radnom mjestu unatoč opasnosti da ostane na rubovima društva?

(ika/bitno.net)