Vijeće kardinala, pod presjedanjem pape Franje, je 4. prosinca u Vatikanu započelo svoje posljednje zasjedanje u 2023. godini. Sveti Otac je najavio na susretu s Međunarodnom teološkom komisijom 30. studenog kako će jedna od središnjih tema za razmatranje biti uloga žena, piše Vatican News.

Kako je najavio Papa 30. studenog, „na sljedećem susretu devetorice kardinala imat ćemo razmatranje o ženskoj dimenziji Crkve”.

„Crkva je žena”, rekao je tom prilikom papa Franjo, objašnjavajući da je „jedan od naših velikih grijeha to što smo ‘maskulinizirali’ Crkvu”. Papa se tom prigodom pozvao na razliku koju je predložio isusovački teolog Hans Urs von Balthasar, koji je opisao „petrovsko“ ili službeno načelo, i „marijansko“ ili mistično načelo. Marijansko je važnije od petrovoskog, kazao je papa Franjo, jer je Crkva žena, zaručnica. To bi trebalo dovesti ne samo do veće zastupljenosti žena u Međunarodnoj teološkoj komisiji, nego i do većeg promišljanja o Crkvi kao ženi i kao zaručnici.

Posljednji sastanak Vijeća kardinala održan je 26. i 27. lipnja, a kardinali su zajedno s Papom razmišljali o različitim pitanjima kao što je rat u Ukrajini, provedba Apostolske konstitucije Praedicate Evangelium u mjesnim Crkvama i rad plenarne sjednica Komisije za zaštitu maloljetnika. U središtu je bila i rasprava o Sinodi o sinodalnosti.

Vijeće kardinala trenutno čine kardinali Pietro Parolin (državni tajnik); Fernando Vérgez Alzaga, (predsjednik Uprave Države Grada Vatikan); Fridolin Ambongo Besungu (nadbiskup Kinshase); Oswald Gracias (nadbiskup Bombaja); Seán Patrick O’Malley (nadbiskup Bostona); Juan José Omella Omella (nadbiskup Barcelone); Gérald Lacroix (nadbiskup Quebeca); Jean-Claude Hollerich (nadbiskup Luksemburga); Sérgio da Rocha (nadbiskup San Salvadora de Bahia). Tajnik je mons. Marco Mellino, naslovni biskup Cresime.

Prvi sastanak Vijeća kardinala u ovom sastavu održan je 24. travnja 2023.