Otvaranje Godine milosrđa kulminiralo je sinoć na Trgu sv. Petra kada se prednji dio najveće katoličke bazilike na nekoliko sati pretvorio u platno ispunjeno ljepotama Božjeg stvaranja, ali i onime što ga ugrožava.

Projekt nazvan ‘Fiat Lux’ postavljen je u suradnji s Grupom Svjetske banke te nekoliko nevladinih i humanitarnih organizacija s ciljem da se ispriča “vizualna priča o međuovisnosti ljudi, života na Zemlji i planeta”. Projekcija je uspostavljena u isto vrijeme kada se u Parizu održava Klimatski summit ili COP 21.

Organizatori su objavili kako ovime žele obrazovati i inspirirati “promjene vezane uz klimatsku krizu među ljudima različitih generacija, kulture, jezika, religije i klase”.

Također istaknuto je kako su “teme klimatskih promjena, ljudskog dostojanstva i živih bića” koje se pojavljuju u Papinoj enciklici ‘Laudato Si’ glavna inspiracija za ovu instalaciju.

Projekcija je na jednom mjestu okupila brojne poznate i priznate fotografe i režisere poput Joela Sartorea iz časopisa National Geographic.

Nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Pontifikalnog vijeća za novu evangelizaciju, rekao je kako je namjena instalacije “prezentirati ljepotu stvorenog”.

Unatoč tome projekt je izazvao podijeljeno mišljenje među brojnim komentatorima. Tako neki smatraju kako projekcija nije primjerena za baziliku sv. Petra s obzirom na sakralni značaj tog prostora, napominjući kako su određene osobe koje sudjeluju u projektu radile slične instalacije koje su uključivale New age simboliku.

Drugi pak ističu ljepotu samog događaja i univerzalne poruke iskazane tijekom projekcije koje ne proturječe onome što Crkva i Božja riječ naučavaju.

O karakteru događaja možete ocijeniti sami pogledom na video:

Tino Krvavica | Bitno.net