Papa Franjo

S djecom se i mladima ne poigrava, na njima se ne mogu obavljati pokusi, istaknuo je papa Franjo, primivši 11. travnja u audijenciju izaslanstvo Međunarodnoga katoličkog ureda za djecu (BICE). Članove je tog tijela Sveti Otac podsjetio na važnost zaštite pravâ djece, te se osvrnuo i na pitanje zlostavljanja počinjenoga od predstavnika Crkve.

– Osjećam se pozvan preuzeti to na sebe i tražiti oprost za sve zlo koje su napravili pojedini svećenici, za seksualno zlostavljanje djece. Crkva je svjesna te štete! To je njihova osobna i moralna šteta…. ali, šteta ljudi Crkve! A mi ne želimo učiniti korak unatrag što se tiče odnosa prema tom problemu, i kaznâ koje se imaju odrediti. Naprotiv, mislim da trebamo biti vrlo snažni! S djecom se ne može poigravati! –  istaknuo je Papa.

Papa je potom istaknuo pravo djece da rastu u obitelji, s ocem i majkom koji su sposobni stvoriti odgovarajuću sredinu za njihov razvoj i njihovo osjećajno dozrijevanje, i to u odnosu na očevu muževnost i majčinu ženstvenost.

Srž je tog pitanja određivanje odgojnih planova i programa, jer je, kako je objasnio Sveti Otac, prije svega potrebno poduprijeti pravo roditelja na moralni i vjerski odgoj vlastite djece.

– Što se toga tiče, želio bih izraziti svoje odbijanje svake vrste odgojnoga eksperimentiranja s djecom. S djecom se i mladima ne mogu raditi pokusi. Oni nisu pokusni kunići iz laboratorija!, upozorio je Papa te dodao: Strahote odgojne manipulacije koje smo proživjeli u velikim genocidnim diktaturama 20. stoljeća nisu nestale; svoju aktualnost čuvaju pod različitim oblicima i prijedlozima koji, uz izliku suvremenosti, potiču djecu i mlade ići diktatorskim putom jednoumlja.

Kako bi se protiv toga borili, Papa je pozvao članove Međunarodnoga katoličkog ureda za djecu da njeguju pravu antropološku formaciju djece, poštujući stvarnost osobe, kako bi se djecu i mlade osposobilo da odgovore na probleme i izazove današnje kulture i mentaliteta raširena putem medija. (RV/Bitno.net)