„Vi, mladi, u Djevici Mariji imate razlog za radost i vrelo nadahnuća“, rekao je papa Franjo na početku videoporuke s molitvenom nakanom za siječanj, koju je, kao uvijek, prenijela Papina svjetska molitvena mreža.

U videoporuci Sveti Otac je svoje misli upravio na Panamu, gdje će se, u povodu Svjetskoga dana mladeži, od 22. do 27. siječnja okupiti na tisuće mladih iz cijeloga svijeta. Papa stoga od njih traži da iskoriste taj događaj kako bi s Marijom razmatrali Krista. „Molit ćemo krunicu za mir, svatko na svojem jeziku. I tražiti od nje snagu da možete sanjati i raditi za mir“, rekao je papa Franjo. „Molimo za mlade, posebno za one u Latinskoj Americi da, nasljedujući Mariju, odgovore na Gospodinov poziv kako bi u cijelom svijetu prenosili radost Evanđelja“, potaknuo je Sveti Otac.

Nakon Biskupske sinode održane u listopadu prošle godine, posvećene upravo mladima, Svjetski dan mladih u Panami obilježava još jedan korak u Papinoj pozornosti prema mladim naraštajima. Stalna je, naime, pozornost pape Franje, koji je i u govoru članovima Diplomatskoga zbora, s kojima se susreo u ponedjeljak 7. siječnja podsjetio da je zadaća politike otvoriti mladima, koji su često lišeni sigurnosti, putove budućnosti, upravo inicijativama koje im omogućuju izgraditi budućnost, i to tako da pronađu postao, osnuju obitelj i odgajaju djecu.

Preuzimajući podatke Ujedinjenih naroda, Papina svjetska molitvena mreža objavila je da u svijetu danas ima oko 1.190.000.000 mladih, te spomenula procjene o broju mladih koji su sudjelovali na posebnim susretima Pape s mladima iz cijeloga svijeta, počevši od 1984. godine. Na posljednjem svjetskom susretu na međunarodnoj razini, održanom u Krakovu, sudjelovalo je 1.600.000 mladih, prenio je Vatican News. Susret u Panami je treći Svjetski susret mladih na međunarodnoj razini s papom Franjom, nakon onoga u Poljskoj i prethodnoga, održanoga 2013. godine u Riju de Janeiru.

IKA | Bitno.net