‘Palača siromašnih’ novo je prihvatilište za beskućnike i siromašne stanovnike Rima koje je prošlog petka blagoslovio papa Franjo.

Kako piše Vatican News, radi se zapravo o vrijednom zdanju Palazzo Migliori (hrv. Palača najboljih) koje se nalazi na nekoliko koraka od bazilike sv. Petra, a ime nosi po rimskoj obitelji koja ga je izgradila u 19. stoljeću.

Od 1930-ih zgrada je u vlasništvu Vatikana, a donedavno su tamo živjele pripadnice jednog redovničkog reda.

Papin djelitelj milostinje, kardinal Konrad Krajewski, po nalogu samog Svetog Oca zdanje je pretvorio u prihvatilište za beskućnike i siromašne kojim će upravljati Zajednica sv. Egidija. Tako su napušteni najvećeg talijanskog grada dobili mjesto gdje će moći spavati, jesti, ali i učiti.

Kardinal Krajewski u priopćenju je objasnio način na koji novo prihvatilište služi potrebitima.

Naime treći i četvrti kat pretvoreni su u spavaonice koje mogu primiti pedesetak muškaraca i žena, premda se kapacitet može povećati u slučaju iznimno niskih temperatura.

Na drugom katu korisnicima prihvatilišta poslužuje se doručak i večera. Volonteri također mogu koristiti kuhinju kako bi pripremili tople obroke koji se u večernjim satima dijele beskućnicima koji se okupljaju na jednoj od rimskih željezničkih stanica.

Tijekom dana, prvi i drugi kat koristit će se kao učionice u kojima će volonteri podučavati one u potrebi osnovama informatike. Uređene su, također, i prostorije za čitanje, rekreaciju i psihološko savjetovanje.

Zanimljivo, tvrtka koja je radila na prenamjeni prostora palače angažirala je, na zahtjev Vatikana, skupinu beskućnika. Prema pisanju Vatican Newsa, iz tvrtke su toliko bili impresionirani njihovom radnom etikom da su im ponudili zaposlenje.

Tino Krvavica | Bitno.net