U vatikanskim će institucijama biti postavljeno četrdesetak božićnih drvca, a na mjesto odakle ona dolaze bit će posađeno četrdesetak novih stabala

Foto: Vatican Media

Na 26 metara visokom božićnom drvu koje je postavljeno u središtu Trga sv. Petra u Vatikanu u petak 5. prosinca popodne upaljene su svjetiljke.

Ove godine božićno drvo poklonio je šumarski koncern s područja Rotza, Pedescale i San Pietra, u pokrajini Trento, koje je prošle godine bilo pogođeno jakim nevremenom, koje je opustošilo velike dijelove Sjeverne Italije. Uz božićno drvo postavljene su i tradicionalne drvene jaslice, koje su poklonili mještani iz Scurellea isto tako iz pokrajine Trento.

Svečanošću inauguracije predsjedali su kardinal Giuseppe Bertello i biskup Fernando Vérgez Alzaga, predsjednik i generalni tajnik Uprave Države Grada Vatikana.

Papa Franjo primio je u petak ujutro izaslanstva općina i mjesta koja su poklonila stablo i jaslice. Podsjetio je kako jaslice govore o pravom smislu Božića te istaknuo da je potrebno donijeti djelotvorne odluke za zaštitu našeg zajedničkog doma.

„Ovaj susret pruža mi priliku da ohrabrim ljude s tog područja, koji su prošle godine bili teško pogođeni teškim vremenskim nepogodama tijekom kojih su bila uništena cijela šumska područja”, rekao je papa Franjo i primijetio kako te strašne nepogode pozivaju na uzbunu koju šalje stvoreni svijet, tražeći da odmah poduzmemo djelotvorne mjere kako bi spasili zajednički dom. “Stablo će ostati uz jaslice do kraja božićnih blagdana. Jednom i drugom će se diviti brojni hodočasnici iz cijelog svijeta koji će tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana posjetiti središte kršćanstva”, rekao je Papa i zahvalio za ove darove kao i za ostalih četrdesetak božićnih drvca, koja će biti postavljena u raznim ustanovama Vatikana. U isto vrijeme bit će posađeno toliko stabala na području odakle dolazi ova omorika.

“To stablo”, primijetio je Papa, “predstavlja znak nade, posebno u vašim šumama, koje bi trebale biti što prije pročišćene i ponovno pošumljene.” Podsjetio je kako je prošle nedjelje posjetio Greccio, mjesto gdje je sv. Franjo ostvario prve jaslice i potpisao apostolsko pismo „Admirabile signum“ o značenju jaslica, koje su, prema njegovim riječima, jednostavan i divan znak naše vjere. Taj znak ne smije biti izgubljen, već ga roditelji trebaju prenositi djeci, djedovi i bake unucima. Izaslanstvo je Papa upozorio kako pozadina jaslica, napravljenih iz porušenih stabala, podsjeća na bijedu u kojoj se našla Sveta obitelj one betlehemske noći te molio Djevicu Mariju da nam pomogne vidjeti Isusovo lice u onima koji pate i da nas podrži u nastojanjima da budemo solidarni s ranjivim i najslabijim ljudima.

Prekrasne kadrove s postavljanja božićnog drveta i jaslica možete pogledati u reportaži Rome Reportsa:

Bitno.net