Papa Franjo jučer je poslijepodne posjetio zatvor u talijanskom gradu Palianu, nedaleko od Rima, gdje je predvodio misu Večere Gospodnje, s obredom pranja nogu, javlja Radio Vatikan.

U zatvoru koji broji 70 zatvorenika, muškaraca i žena – svjedoka pokajnika, posebno je povodom Papina dolaska pripremljena sakristija, vrlo jednostavno uređena.

Među 12 osoba kojima je Sveti Otac oprao noge, prema pisanju Catholic Heralda, nalazile su se tri žene i jedan musliman koji je u postupku prijelaza na kršćanstvo. Također dvije osobe osuđene su na doživotni zatvor, dok bi ostali kaznu trebali odslužiti između 2019. i 2073. godine.

Što se tiče njihove nacionalnosti, desetorica su Talijani, jedan je Argentinac, i jedan Albanac.

Tijekom obreda Sveti je Otac poručio kako su u Isusovo vrijeme noge gostima prali robovi dok je Isus svojim činom na Posljednjoj večeri tu ulogu obrnuo.

“Došao je u ovaj svijet kako bi služio, kako bi služio nama. Došao je kako bi se za nas učinio robom, kako bi dao svoj život za nas te kako bi nas volio do kraja”, dodao je.

Kako javlja Vatikan, nekolicina zatvorenika imala je aktivnu ulogu u liturgiji. Tako su četvorica kažnjenika ministrirala dok su ostali pripremili darove za papu Franju poput kolača, ručno rađena drvenog križa i povrća uzgojena u zatvorskom vrtu.

“Molim vas, ako možete učiniti dobro djelo ili pomoći svom susjedu u zatvoru, učinite to. To je ljubav, to je poput pranja nogu. To znači biti sluge jedni drugima”, zaključio je Sveti Otac svoju homiliju koja nije bila pripremljena već improvizirana.

Kako bi se zaštitila privatnost i sigurnost zatvorenika, dostupna je bila samo audiosnimka posjeta te fotografije koje je izabrao Vatikan.

Prije posjeta zatvoru Papa je jučer ujutro predvodio svetu misu posvete ulja u bazilici sv. Petra.

Tino Krvavica | Bitno.net