Slijedom toga je papa emeritus Benedikt XVI., putem Tiskovnoga ureda Svete Stolice, izjavio da s prof. Dollingerom nije nikada razgovarao o Fatimi, te jasno istaknuo da su izjave o toj temi, pripisane profesoru Dollingeru, čiste izmišljotine, potpuno neistinite. Pritom je odlučno istaknuo: „Treća fatimska tajna je objavljena u cijelosti“.

Napomenimo kako je Crkva već davno objavila tekst poruka iz Fatime i on nije nikakva tajna, štoviše javno je dostupan na službenim vatikanskim stranicama (popraćen preslikama izvornih rukopisa). Oni koji se za njega interesiraju mogu ga pročitati na stranici OVDJE.

O Trećoj fatimskoj tajni prošle je godine govorio i kardinal Angelo Amato koji je u vrijeme vršenja službe tajnika Kongregacije za nauk vjere u rukama držao originalne rukopise fatimskih tajni.

„Treći dio fatimske tajne zapisan je 3. siječnja 1944. godine, a prema odluci biskupa Leirie i Presvete Majke nije obznanjen javnosti… Prema odluci sestre Lucije, poruka je, kako bi se bolje shvatila, mogla biti otvorena nakon 1960. godine… Papa Pavao VI. pročitao je njezin sadržaj i odlučio ga sačuvati u tajnosti poslavši ga u Arhiv Kongregacije za nauk vjere. Papa Ivan Pavao II., nakon atentata 13. svibnja 1981., zatražio je i pročitao treći dio tajne. Bila je to prekretnica u pontifikatu poljskog pape… Ubrzo nakon toga, papa Ivan Pavao II. odlučio je posvetiti svijet Bezgrešnom Srcu Marijinu“, rekao je kardinal Amato.

Don Damir Stojić o ‘trećoj fatimskoj tajni’ i smaku svijeta

Posljednji, treći dio fatimske tajne javnosti je obznanjen u lipnju 2000. godine, a tumačenje njezina sadržaja povjereno je Kongregaciji za nauk vjere kojom je u to vrijeme predsjedao kard. Joseph Ratzinger. U njoj sestra Lucija, između ostaloga, piše o „čovjeku u bijelom“ koji pogođen pada na zemlju.

„S lijeve strane, malo iznad Gospe, vidjeli smo anđela s vatrenim mačem u lijevoj ruci iz kojega su izbijali plameni jezici i činilo se kako  će spaliti svijet. Međutim, vatru je gasilo blještavilo koje je, kao štit, usmjeravala naša Gospa svojom desnom rukom u pravcu anđela. Anđeo je pokazujući desnom rukom na zemlju, jakim glasom uzvikivao: »Pokora, pokora, pokora! U beskrajnom svjetlu Božjem vidjesmo kao u zrcalu, biskupa obučenoga u bijelo. Činilo nam se kako je to Sveti Otac… Prije dolaska na vrh strme planine, Sveti Otac je prolazio polurazrušenim gradom, skrhan bolom i moleći za spas duša bezbrojnih pokojnika koje je susretao na putu. Kad je na vrhu planine kleknuo pred velikim križem, ubila ga je skupina vojnika pogodivši ga vatrenim oružjem i strelicama. Na jednak su način stradali i biskupi, svećenici, žene i muškarci raznih klasa i staleža. Ispod križa su ostala dva anđela koja su skupljala krv mučenika u kristalne posude i njome ispirali duše koje su se približavale Bogu.“

Govoreći o viđenju „biskupa u bijelom“ koji pogođen pada, kardinal Amato je rekao kako je tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere ovo viđenje povezao s atentatom na papu Ivana Pavla II. iz 1981. godine, te dodao:

„Majčinska ruka koja je skrenula metak kako ne bi ubio papu, pokazuje kako ne postoji nepromjenjiva sudbina i kako snaga molitve i vjere može utjecati na povijest: molitva je snažnija od metka.“

U konačnici, prema njegovima riječima, poruka Fatime otkriva snažno neprijateljstvo između Marije i đavla.

„Potrebno je prepoznati prisutnost i djelovanje zla na ljude i narode u povijesti. Čovječanstvo je trajno napastovano od neprijatelja dobra, koji je uvijek spreman baciti ga u bezdan propasti. Ali Sin Božji došao je uništiti zlo. U toj borbi Marija, snažno uključena u Kristovo spasenjsko djelo, djelatno sudjeluje sa svojim Sinom protiv Sotone“, rekao je kardinal dodavši kako je Marija prava „zvijezda koja prati Crkvu i čovječanstvo na burnom putu kroz povijest, podižući u dušama vjernika snagu dobra koja uklanja i pobjeđuje razarajuće napade ljudi i izopačenih ideologija“.

Upravo se u ovome, prema kardinalovim riječima, očituje dar (karizma) Fatime koja je pravi „dar Trojstva“ koji omogućava ljudima i Crkvi da postanu „svjesni borbe dobra protiv zla, ali i sigurne pobjede milosti nad grijehom“.

Radio Vatikan | Bitno.net