Meksiko

U petak 85. godišnji Benedikt XVI. odlazi na svoje 23. međunarodno apostolsko putovanje. Tijekom osmodnevnog boravka u Latinskoj Americi posjetit će Meksiko, koji je u utorak bio pogođen strašnim potresom i potom Kubu. Radi se o zemljama s različitim političkim, gospodarstvenim, društvenim, a i vjerskim prilikama. Bitna svrha toga njegovog prvog posjeta području Južne Amerike španjolskog jezičnog područja je učvrstiti vjernike u vjeri te se s raznih strana ističe kako se ne radi o putovanja političkog, već čisto vjerskog značaja. To je inače drugi posjet pape Ratzingera američkom kontinentu, a iduće godine je predviđen treći prigodom održavanja Svjetskog dana mladih u brazilskom gradu Rio de Janeiru, što očito potvrđuje njegovo posebno zanimanje za taj kontinent, na kojem su katolici najbrojniji.

Prva etapa je Meksiko. Glavni razlog ovog Papinog posjeta Latinskoj Americi je obilježavanje 200. godišnjice neovisnosti te zemlje i ustrajna molba Papi da ih posjeti. Tome treba pridodati i 20. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između Meksika i Svete Stolice. Radi se – kako je primijetio ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi – o putovanju nade. Za Meksikance, narod s izvanrednim bogatstvom i mogućnostima, izložen teškim suočavanjima s dramom nasilja, a sada i potresom, to je putovanje znak Papine skrbi i ljubavi. Državni tajnik kardinal Bertone u poruci, koju je prenijela meksička televizija, ističe kako se Meksiko, velika katolička zemlja u punom razvoju, suočava s teškim problemima i strašnim izazovima siromaštva, nasilja, korupcije, trgovine drogom. Da bi se prebrodilo tu složenu fazu i ponovno uspostavilo u Meksiku kršćanske vrednote, koje su u naravi meksičkog naroda, potrebna je – prema riječima kardinala Bertonea – zauzetost svih vjerskih, građanskih i društvenih snaga. Potrebno je uspostaviti vrednote mirnog suživota, bratstva, solidarnosti i poštenja. Papa će posjetiti dio Meksika, i to biskupije Leon i Guanajuato, koje Ivan Pavao II. nije uspio posjetiti tijekom svojih pet posjeta ovoj zemlji. Zbog zdravstvenih razloga neće međutim moći ići u najpoznatije Marijansko svetište Gospe Guadalupske i glavni grad, jer se nalaze na previsokoj nadmorskoj visini

Iako organizatori nastoje prikazati putovanje čisto vjerskim motivima, ono će sigurno imati i političko, jer se preko Meksika protežu odnosi između Sjeverne i Južne Amerike. Meksiko je raskrsnica odnosa između Sjeverne i Južne Amerike, područje suočavanja i sukoba između ekspanzije puritanskih i anglosaksonskih strujanja iz Sjedinjenih Američkih Država i latinsko-američkim mentalitetom. Suočavanje ima ne samo gospodarsko, kulturno, već i vjersko obilježje. Iz Kalifornije stiže sve jači val evangeličkih skupina i raznih oblika New Agea. U isto vrijeme Meksikanaca je sve više na sjevernoameričkom području, tako da se računa da ih tamo ima mnogo, tako da bi za nekoliko godina mogli sačinjavati i 50% katolika u toj zemlji.

I druga etapa Papinog putovanja je dosta složena. Od posjeta Ivana Pavla II. Kubi 1998. mnogo se toga izmijenilo i u crkveno-političkim odnosima. Vjerske teme nisu više tabu ili neka činjenica svedena na privatnu sferu, rekao je kardinal Ortega. Ovi se posjeti odvijaju u posve drugačijim prilikama. Došlo je do velikih promjena u kubanskoj vladi, novi predsjednik, novi ministri i novi rukovoditelji s gospodarskim reformama, koje idu u prilog privatnim inicijativama i samostalnoj djelatnosti, tako da nema izgleda za povratak na staro. Istina sve se to polako odvija. Kardinal Ortega je to pripisao birokratskom otporu i teškoj promjeni mentaliteta. Mediji su uglavnom svoju pozornost usredotočili na eventualni susret Pape s Fidel Castrom. Iako Sveti Otac živi i stvara povijest, on međutim ne putuje niti da blagoslovi, a još manje da se suprotstavlja ili mijenja političke režime, već da ljudima pokaže putove nove evangelizacije, jer je svjestan da je to najbolji doprinos za razvoj dotičnih zemalja. Prigodom obilježavanja 450 godišnjice Gospe Cobreske, čija je slika prošla po župama put dug 24 kilometra u ponedjeljak na svetkovinu Navještenja služit će misu u Santiagu de Cubi, gdje se očekuje pola milijuna vjernika. Biskupi su uvjereni da će eventualna instrumentalizacija ovog Papinog posjeta biti beznačajna, jer se radi o velikom nacionalnom pothvatu. Uostalom i diplomatski odnosi između Kube i Svete Stolice su dosta dobri, što potvrđuje i realizacija ovog Papinog posjeta.(ika/bitno.net)